Кметът на Димитровград се размина с обвинението

Животът

08-01-2013, 21:02

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Прокуратурата прекрати проверката срещу Иво Димов за фалшива диплома

Прокуратурата прекрати проверката срещу бившия депутат от ГЕРБ и настоящ кмет на Димитровград Иво Димов за представяне на фалшива диплома за висше образование. Това съобщи говорителят на Софийска районна прокуратура Руси Алексиев пред агенция Mediapool.

Скандалът около дипломата на Димов започна в края на март миналата година. Тогава неговият предшественик Стефан Димитров обяви, че в кметството работят "нови калинки" и поиска кмета и неговите заместници да покажат дипломите си за висше образование. В отговор Димов заяви на пресконференция, че е бакалавър по маркетинг от Пловдивския университет, завършил с успех "Много добър 5".
 
Проверката по случая първо започва в районната прокуратура в Димитровград, която установи, че Пловдивският университет не е издавал такава диплома. След това разследването бе прехвърлено в Софийската районна прокуратура, защото ксерокопие от дипломата на Димов бе намерено в деловодството на Народното събрание.
 
Проверката на столичното обвинение в парламента обаче показала, че там никой не може да си спомни кой е депозирал ксерокопието, нито кой от администрацията го е приел, съобщи Алексиев. "Оригиналът" на фалшификата така и не е открит. Неговото копие не е било и заверено. В Народното събрание ксерокопието е било приложено към анкетна карта с чисто информационен характер.
 
Самият Димов е отрекъл пред прокуратурата да е представял такъв документ в парламента, както и че си е извадил фалшива диплома. Проверката е прекратена и заради това, че той не е заемал постове, които изискват висше образование.
 
В този случай използването на подобен фалшив документ би било укоримо от политически и морален характер, би могло да ангажира политическата сила, която човекът представлява, но не е състав на престъпление, коментира прокурорът.
 
От Окръжната прокуратура в Хасково са уточнили, че при проверката в община Димитровград и в личното трудово досие на кмета не са били открити документи, които да удостоверяват образователно-квалификационна степен, както и данни да са били представяни такива.
 
По закон кметовете и депутатите нямат нужда от висше образование, за да заемат изборните постове. Фалшифицирането на документи и представянето им пред орган на властта обаче е престъпление, пояснява Дир.бг