Повече пари за майките няма да има, заинати се Дянков

И на полицаите им стигат, за лекарите обаче ще има, каза той

Не, повече пари за майките няма да има. Вече сме казали, че правилната политика е да се строят нови детски градини. Диалог с майките обаче ще има, но това ще стане през февруари – март, категоричен бе в ефира на Нова телевизия министърът на финансите Симеон Дянков.

Той също смята, че доходите на полицаите са достатъчно високи и допълнително пари не трябва да има там, поне не в началото на тази година.

Относно лекарите в началото на януари вече има увеличаване, специално при медицинските сестри, посочи финансист №1, който се похвали, че декември е бил силен месец за финансите на държавата – преизпълнени бюджети и от митниците, и от НАП.

"2012 година завършихме по-добре от прогнозите в бюджета – вместо да изхарчим дефицит от около 1,1 млрд., изхарчихме дефицит от около 360 – 370 млн. и затова остана разликата във фискалния резерв от около 750 млн. Това ни позволява да не влизаме в нови дългове и по време на годината да увеличим доходите в определени сектори", обеща Дянков.

По повод изследването на Евростат, че българите обедняват най-бързо в целия ЕС, министърът коментира, че тема номер едно за 2013 година е безработицата.

"Аз съм готов да работя в насока програми за борба с бедността – това е една от доходните политики", каза той.

Що се отнася до предстоящия референдум Симеон Дянков коментира, че целият референдум ще струва около 20 милиона лева, което според него са грешни пари.

"Жалко е, че първият ни истински демократичен референдум в държавата ще е по такъв въпрос, който не помага по никакъв начин на обществото. Много по-смислени теми има например в екологията", твърди министърът.

"И това е по-добра тема", каза той, сравнявайки референдума за "Белене" и евентуален референдум за тютюнопушенето, иницииран вчера от СДС.