БДЖ с искане за по-скъпи билети за влака

Цените вероятно ще скочат с около 5%, призна Ивайло Московски

Има постъпило искане от страна на БДЖ в министерството на транспорта за увеличаване на цената на билетите средно с около 5%, обяви министърът транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред ТВ7.

Той допълни, че в момента искането се разглежда от "Железопътна администрация" и няколко дирекции в министерството и в най-скоро време ще се излезе със становище.

"Най-вероятно ще я потвърдим, тъй като дори с това увеличение БДЖ ще остане най-евтиният транспорт", допълни министър Московски.

По думите на транспортния министър причините за недоволството и създаденото неудобство от новото разписание на някои от линиите в БДЖ се дължат на недостига на вагонен състав и опитите за оптимизиране на скоростта на бързите влакове.

Министър Московски взе отношение и по повод приватизацията на БДЖ "Товарни превози". Според него няма причини да се съмнява в експертността, потенциала и възможностите на Агенцията по приватизация във връзка с предстоящата сделка.

"Приватизацията не е самоцел. Без да осигурим значително количество средства в дружеството, няма как да разплатим натрупаните - не от нас - 750 милиона лева задължения. В противен случай няма да има БДЖ", категоричен бе Московски.