Справедливост за Янко Стоименов!

Мисия София

09-01-2013, 11:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Подкрепа за капитан Стоименов! Гърция го осъди на 123 години затвор

Гърция осъди нашия пилот на 123 години затвор

Делото на българския пилот капитан Янко Стоименов да бъде върнато за преразглеждане в гръцкия съд и да бъдат взети под внимание становищата на независими експерти, които оневиняват българския пилот.

С това искане на протест пред Гръцкото посолство в София излязоха около 50 синдикалисти от Съюза на транспортните синдикати в България и други професионални организации.

Синдикалистите издигнаха много плакати, някои от които и на гръцки език, призоваващи за следване на европейските директиви в правораздаването и посочващи българския пилот, за когото се иска присъда от 125 години затвор, за невинен. Протестиращите внесоха всички свои искания официално в посолството на Гърция.

С демонстрацията си Съюзът на транспортните синдикати в България категорично изразява своето несъгласие с криминализирането на авиационните произшествия и начина, по който тази практика се налага, както в случая с полет 522 от 2005 година на кипърската Helios Airways, когато Главен пилот на компанията е българинът Янко Стоименов.

След катастрофата срещу капитан Стоименов е образуван наказателен процес в Кипър през 2009 г. През април 2010 в Гърция започва паралелен процес със същите обвинения.

На първа и втора инстанция в Кипър е произнесена оправдателна присъда в полза на българския гражданин. Гръцкият съд обаче не взема под внимание оправдателната присъда на Кипър. Проведеният в Атина процес приключва в рамките на 3 месеца, а присъдата е 123 години затвор, 10 от които ефективно.