Бургас първи в новата история със собствен катамаран

Туризъм

09-01-2013, 11:42

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Остров Св. Анастасия влиза в голям туристически маршрут

Луксозното возило ще води туристите до острова

Бургас ще бъде единствения град в модерната история на България, който ще притежава свой собствен катамаран.

Возилото ще тръгва от Моста след края на неговия ремонт и ще отвежда туристите до остров Света Анастасия, а след година вероятно и до островите край Созопол, което също ще бъдат реставрирани по пилотен за страната проект.

"Лято, слънце, разхождаш се по обновения мост, стигаш до края му, качваш се на елегантен катамаран, прекосяваш за минути залива, слизаш на остров "Света Анастасия", сядаш в ресторанта "100 години назад", поръчваш си разхладителна напитка и миди по стара бургашка рецепта ..." Това звучи като реклама за почивка на Френската Ривиера, но всъщност ще се случи реално в Бургас, обещават от местната администрация.

Реставрацията на острова и моста тече и фирмите работят в срок. Междувременно от общината довършват последните детайли по обществената поръчка за избор на изпълнител и за доставка на пътнически кораб.

Процедурата ще бъде обявена официално в петък. Община Бургас избра двукорпусния модел, тип "катамаран" с цяла непрекъсната водонепроницаема палуба, свързваща двата корпуса.

Той ще събира 75 души, включително екипажа. Катамаранът ще е дълъг 18 метра и широк 7. Главните му двигатели трябва да са два турбонаддувни морски дизела. Вътрешното обзавеждане ще е пригодено за обслужване на пасажери с увреждания.

"Каня всички производители на плавателни средства да участват в конкурса. Искаме да изберем най-доброто за бургазлии и гостите на града", каза кметът Димитър Николов.
Документи за участие в конкурса за катамарана ще могат да се закупуват от понеделник, 14 януари, във фронт офиса на Общината на ул. "Александровска" №26.