Зимно кърпене на дупки в Тракия (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

09-01-2013, 12:50

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Модерен полимер запълва цепнатините без машини

Малките дупки по централните шосета в квартал Тракия ще бъдат запълнени със специална смес. Новият полимер има редица предимства. Едно от тях е, че е подходящ за работа през зимата. Това обяви районният кмет Костадин Димитров. Той посочи, че сместа е била положена пробно дори в дупки пълни с вода и сняг. И досега тези цепнатини са здраво запечатани, изтъкна Димитров.

Другите предимства на сместа са, че тя не изисква специална техника. Не е нужно рязане на пътната настилка, стържене или обработка с валяк. Полимерът само се полага и фиксира. Изглаждането става от само себе си, благодарение на колите, които могат след броени секунди да минат през участъка. Район Тракия е закупил 20 кофи или близо половин тон от студената смес. За нея са платени 400 лв. Вече са изразходвани 4 кофи, които са ползвани за ремонта на 2 улици.

Тъй като за тази технология не се изисква специална техника или квалифициран персонал, тя е много по-икономична. Задачата за запълването на дупките в Тракия ще бъде поверена на служители от ОП Чистота, което няма да натовари излишно бюджета. Успоредно ще върви и кампания по обновяване и почистване на тротоарите в района, заяви още Димитров. Той обаче посочи, че новата технология има и някои ограничения. Тя не е подходяща за запълване на големи дупки. За тяхното запушване са заделени 5000 лева от фонда за аварийни ремонти.