Почитат в София спасителя на българските евреи

Мисия София

09-01-2013, 13:56

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Въпреки приноса му, комунистите го осъждат на 15 г. затвор

Столична община подготвя подобаващо отбелязване на 70-годишнината от спасяването на българските евреи, обяви пред  "Фокус" заместник-кметът на Столична община с ресор "Култура и образование" д-р Тодор Чобанов.

Два от акцентите в програмата са поставяне на паметник на подпредседателя на тогавашното Народно събрание Димитър Пешев и научна конференция по темата.

"На героя ще бъде поставен паметник", разкри Чобанов.
"Пешев e една изключителна личност не просто от български, а и от европейски и световен мащаб, каза зам.-кметът. Не е случайно, че негов бюст е поставен в най-тържествените пространства на Съвета на Европа в Страсбург. Това е личност, която заслужава да й се отдаде почит, заслужава да бъде отбелязана и да си спомняме за хората като него, които, игнорирайки изцяло своята лична съдба, в защита на обществения интерес, и в защита на онеправданите, направиха всичко възможно, за да спасят тези хора", каза още той.

Друг акцент е научна конференция и издание, свързани с непознати факти около спасяването на българските евреи, и спасяването на чужди граждани, които са от еврейски произход. Столична община ще работи по тази тема съвместно с Държавна агенция „Архиви”. Конференцията ще се проведе най-вероятно през октомври, каза д-р Чобанов.

Димитър Пешев е български политик, известен със своята роля за спасяването на българските евреи. Той е почетен гражданин на Израел, а през 1997 г. получава посмъртно най-високия български орден „Стара планина“. Удостоен е със званието "почетен гражданин на Кюстендил" през 1997 г.

Въпреки приноса си, през 1945 г. Народният съд го осъжда на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм“. След застъпничеството на евреи, имащи влияние в правителството, доминирано от Българската комунистическа партия, той е освободен след 13 месеца. Умира в нищета през 1973 г.