Врата до врата с Хитлер

Свят

09-01-2013, 19:11

Снимка:

Daily mail

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разказът на едно еврейско момче, живяло на една улица с диктатора

Евреин, израстнал като съсед на Адолф Хитлер в Мюнхен, пише книга, в която разказва какво е да живееш врата до врата с човека, превърнал се в един от най-големите масови убийци в историята.

 

Едгар Фойхтвангер (88) е на пет години, когато Хитлер – шеф на изгряващата Германската Националсоциалистическа работническа партия в Мюнхен – се нанася в апартамент в Принцрегентплатц през 1929 година, точно срещу дома му.

 

Хитлер пази апартамента чак до самоубийството си през 1945 година, но след като става канцлер на Германия, той рядко го посещава, пише "Дейли мейл".

 

Хитлер идвал в Мюнхен за уикендите, а пред дома му винаги имало паркирани коли. Едгар си спомня как го видял веднъж да говори с бавачката му.

"Той гледаше право в мен, но не мисля, че се усмихна. Няколко души се спряха и викнаха: Хитлер, Хитлер! В отговор той само повдигна шапката си, както правят политиците преди да се качи в очакващата ги кола. Разбира се, аз знаех кой е той, дори тогава да бях малко момче. Като канцлер той доминираше цялото зрелище".

 

Едгар Фойхтвангер разказва още как се е възхищавал на блестящия сребърен Мерцедес, докато тръгвал сутрин за училище. Колата излизала от подземния гараж на вилата на Хайнрих Хофман, фотографът на Хитлер и работодател на любовницата му – Ева Браун.

 

"Но имаше чувство на заплаха във въздуха, което дори като дете можех да усетя", разказва Едгар.

"В дните преди 30 юни, 1934 година, по-късно станала известна като Нощта на дългите ножове, атмосферата беше особено потискаща. Около шест часа сутринта станах свидетел на това, което щеше да се превърне в най-мащабното политическо клане в Европа след нощта на Св. Вартоломей в Париж през 16 век".

Това е денят, в който Адолф Хитлер елиминира движението Brownshirted SA – Stormtrooper, понеже го смята за заплаха за властта.

"Бях събуден от затръшване на врати на коли, тракане на ботуши по тротоара и силни крясъци. През прозореца видях дълга ивица от паркирани автомобили пред апартамента на Хитлер и мъже влизаха и излиха бързо през вратите. Сега, като историк, знам, че Хитлер е искал да смаже щурма на войниците. Техният водач – Ернс Рьом, дебел и брутален човек, го помня как напусна нашата избирателна секция с майка си на рамо, пледирайки за по-голям дял от печалба на офиса. Хитлер се страхуваше от конфронтацията с армейските генерали, от чиято подкрепа той се нуждаеше, констатира Едгар Фойхтвангер.

В ранните часове на същата тази сутрин, Хитлер откъсва отличителните знаци от арестуваните ръководители на SA в Мюнхен и ги предава за екзекуция. След това той заминава за Бад Визе, на 30 мили от Мюнхен, където свиква заседание на Рьом и другите лидери на SA.

След Кристалната нощ – погрома срещу евреите в Германия през ноември 1938 година, бащата на Едгар бил арестуван и хвърлен в концлагера Дахау в покрайнините на Мюнхен. За щастие той успял да се освободи след шест седмици и заминал със семейството си за Великобритания.

Сега той живее в Авейрон, Франция, а Едгар пише мемоарите си: "Моят съсед Хитлер: Спомените на едно еврейско дете", които ще бъдат пуснати на пазара следващата седмица.