Кризата във ВМЗ уби човек

Животът

09-01-2013, 17:19

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Заради притесненията от недоимъка 59-годишен мъж почина от инфаркт

Кризата във ВМЗ-Сопот уби човек. Заради притесненията от недоимъка в понеделник е починал 59-годишен мъж.

Ангел Георгиев Ангелов е получил масивен инфаркт на работното си място, съобщи агенция БЛИЦ, цитиран от Стандарт. Преди това мъжът не е имал оплаквания. Според близките му причината за смъртта са безкрайните притеснения от това как ще изхрани семейството си.

Часове преди да издъхне мъжът участвал в поредната стачка на работниците за заплати. След това той отишъл в завода да издаде пропуска си, тъй като излизал в пенсия. Вместо да се прибере вкъщи обаче, издъхнал.

Мизерията и глада го убиха, така ще си отидем и ние, докараха ни до просешка тояга, плачат колежките на Ангелов.

Съпругата на починалия – Лиляна, също работи във ВМЗ. Семейството тъне в недоимък, както всички оръжейници. КТ „Подкрепа” е отпуснало 100 лева, за да погребат мъжа.

Работниците в завода са изправени на ръба на оцеляването. Хората имат да вземат заплати за няколко месеца. Хладилниците им са празни, студът ги застрашава, а те са потънали в дългове. Единственият шанс за тях според правителството е продажбата на завода.

До няколко дни се очаква да се разбере дали ВМЗ ще се приватизира. За него има един единствен кандидат. Дори той да купи ВМЗ-Сопот обаче не е ясно какво ще се случи с работниците. В ОЦК-Кърджали например всички служители бяха уволнени след приватизацията.