Как да познаете финансовия измамник в интернет

Животът

09-01-2013, 20:31

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Компютърна програма, насочена към предпазване от финансови измами, следи лексиката на електронната преписка

Компютърна програма, насочена към предпазване от финансови измами, следи лексиката на електронната преписка, съобщава The Financial Times. По данни на изследване на Ernst&Young , съвместно с ФБР, има над 3000 ключови думи, които могат да ви покажат, че имате работа с измамник, пише Profit.bg.

Повечето финансови институции се опитват да се предпазят от измама, следейки откъде и колко пъти е изпратено съобщението. Досега обаче не е правен лингвистичен анализ на речника на мошениците, а той определено може да ни помогне в разкриването им.

Като правило електронните съобщения на измамници са смес от корпоративна лексика и лични мотиви, завоалирани като за по-удобно” или „от съображения за сигурност”, „строга поверителност” и т. н.  Мошениците често си служат с евфемизми. Най-характерни за тях  са изрази като “nobody will find out” (никой няма да разбере), “cover up” (скрит) и  “off the books” (безотчетно плащане).

Бъдете нащрек и ако срещнете special fees ("особени разходи") или friendly payments ("приятелско плащане").

Ако усетят, че става напечено, рязко променят тона като „Не искам да се замесвам в това” или „Моля,  не оставяйте следи”.

Компютърните програми за лингвистичен анализ могат да засекат нехарактерни изменения в тона и лексиката на електронните писма . В този смисъл в бъдеще, те могат да се окажат средство, което да се бори с измамите в мрежата, се казва още в статията.