Контрабандисти си докараха милиони от китайски чесън

Животът

09-01-2013, 21:03

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Полицията издирва двамата британци, но никой не знае къде са сега

Двама британски граждани са заподозрени, че незаконно са спечелили милиони евро, благодарение на контрабанда на китайски чесън от Швеция за Норвегия, съобщават от полицията в Гьотеборг.

Случаят се връща назад до 2010 г. при проверка на камион натоварен с чесън, спрян за проверка в граничен район между Швеция и Норвегия, предава БТВ.

Оттам разследващите органи достигнали до дуо контрабандисти, за които се предполага че са спечелили милиони, избягвайки митническите тарифи на ЕС. Шведското правосъдие предполага, че за периода февруари 2009 – юни 2010, двамата трафиканти са спестили 10,6 млн. евро в такси и мита, пренасяйки нелегално чесъна от Норвегия, където бил внасян законно, до Швеция.

Двамата извършители на престъплението не са арестувани, въпреки искането на прокуратурата в Гьотеборг да им бъде издадена международна заповед за задържане. Местоположението на контрабандистите не е известно.

Миналият месец британски съд осъди задочно на шест години затвор мъж, по обвинение че е укрил 2,5 млн. евро дължими такси и мита, при вноса на китайски чесън във Великобритания.