Половин такса, ако откажем GSM оператор

Най-доброто от печата

10-01-2013, 07:32

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

SMS ни предупреждава за роуминг

При смяна на мобилния си оператор абонатите ще плащат до 50% от дължимите такси до края на действащия договор. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Мярката цели по-коректно отношение към гражданите, коментира той.

Подготвяните промени в Закона за електронните съобщения са насочени единствено в полза на клиентите, обясни Московски. Предложението е абонатите да плащат до 50% от таксите до края на договора им, а не както е сега - всички такси, коментира министърът. Предлогът "до" означава, че на мобилните оператори се дава възможност да искат и по-нисък процент от клиентите си с цел засилване на конкуренцията между тях, обясниха експерти.
Друг проблем, за решаването на който работят във ведомството, е прихващането на чуждестранни оператори близо до границите, каза още министър Московски. В граничните зони някои чуждестранни оператори имат по-силен сигнал. Телефонът го прихваща и се започва таксуване на роуминг, което не е редно, обясни министърът.

"Ние искаме българските оператори да известяват клиентите си, че наближават чужда територия и че е възможно да бъдат прихванати от чужд мобилен оператор. Ако не правят това, глобата ще бъде до 10 000 лева", каза Московски. От министерството обясниха, че до седмица промените в Закона за електронните съобщения ще бъдат качени за обществено обсъждане в сайта на ведомството.