Нови разкрития за зверското убийство на сестрите Белнейски

Животът

10-01-2013, 07:36

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Заплетеният казус се връща в Пловдив, Фани Белнейска се съмнява, че Лазар Колев е убиецът

Едно от най-знаковите дела у нас – това срещу Лазар Колев ще бележи края на месеца в пловдивския Апелативен съд. Казусът бе върнат в града по решение на Върховния касационен съд.

На 29-ти и 30 януари пловдивските магистрати ще разгледат нови контролни комплексни експертизи, включително и такива на ДНК. “Свидетелите, които ще бъдат разпитани, са по наше искане”, каза за Plovdivutre.bg един от адвокатите на Лазар Колев Марин Марковски. Той обаче не издаде техните имена. “Ние ще пледираме отново „невинен“ по всички обвинения”, добави топ защитникът.

Магистратите от ВКС отмениха присъдата на Колев “доживотен затвор без замяна” от 23 ноември 2011 г. потвърдена в Пловдив и върна делото "Белнейски" на същия съд за ново разглеждане, но от друг състав. Причината - върховните съдии отчетоха сериозните доказателствени проблеми по делото, поставени пред съда и в частност пред въззивния съд. Те са резултат от забавеното разследване в досъдебната фаза на процеса и редица пропуски в първоначалния му етап.

Така делото за жестокото убийство на Росица и Христина Белнейски, за което две съдебни инстанции признаха Лазар Колев за виновен, не само, че не може да приключи, а стартира отново.

По думите на адвокат Марковски едно е сигурно – приказливият Владимир Славов - Иширковеца, който през 2011 г. каза пред Пазарджишкия окръжен съд, че Колев му разказал как е убил сестри Белнейски, няма да бъде разпитван отново. Припомняме, че според Славов детайлите около престъплението са му разкрити лично от Лазар по време на разходка при престоя им в Националната следствена служба. Самият Колев отрече и каза пред съда, че твърденията на Славов са невярни.

За връщане на делото роля изигра и искането на родителите на Росица и Христина казусът да се разгледа отново. Според тях въпреки присъдата на Лазар, пълната истина така и не е излязла наяве.

“По реакцията на Фани Белнейска разбирам, че майката на момичетата не е убедена, че Колев е убецът. Тя търси истинските убийци, което в някаква степен ни помага”, коментира адвокат Марковски. Според него обаче решаващо е, че няма реални доказателства, че Колев е убил двете сестри. Двамата с колегата му Димитър Марковски ще работят именно в тази насока.

Случайно съвпадение или закономерност на съдбата на 31 януари, ден след като делото ще стартира отново, се навършват 6 години от намирането на телата на двете девойки. Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване по сигнал на родителите им на 27 януари 2006 г.

Оказа се, че сестрите са видени за последно живи на 28 януари 2006 г. в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. След това следите им се губят. До 31 януари, когато телата им са намерени в местността “Грамадите” край Брацигово. Тогава новината за убийството им потресе цяла България.