Две години без технически преглед - колата за скрап

Мисия София

10-01-2013, 08:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Това гласи новоприета наредба на екоминистерството

Автомобил, който повече от 2 години не е минавал технически преглед, ще се води излязъл от употреба и трябва да бъде предаден за скрап. Това гласи наредбата на екоминистерството за излезлите от употреба моторни превозни средства, която правителството одобри вчера, пише Монитор.

Собствениците на коли, които вече не са в движение, са длъжни да ги предават на площадки за събиране и съхраняване или в центрове за разкомплектоване, пише още в документа.

За излезли от употреба коли ще се приемат тези, които са с прекратена регистрация след изплатена тотална щета, както и возила, които не са минали технически преглед повече от 2 години и са изоставени по тротоари и градинки.

Кметовете се задължават да събират тези стари и изоставени от собствениците им автомобили на определени за целта места. А лицата, които пускат коли на пазара, трябва да осигуряват за своя сметка събирането, транспортирането и третирането на излезлите от употреба. Те трябва да изградят и компютърна информационна система за отчитане на пуснатите на пазара автомобили.

Междувременно от Столична община съобщиха, че миналата година частни фирми са вдигнали 79 трошки изоставени по улиците и тротоарите.

Те са закарани на площадки за временно съхранение. Най-много коли са вдигнати от централните райони „Изгрев”, „Лозенец” и „Средец”, където има и големи проблеми с паркирането. За сравнение през 2011 г. са прибрани 96.