Роми искат оставката на Божидар Димитров

Животът

10-01-2013, 13:03

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Чакаме извинение от историка, заявиха възмутени столипиновци

Сигнал за насаждане на етническа нетърпимост срещу директора на Националния исторически музей - Божидар Димитров ще подаде инициативен комитет от квартал Столипиново.

До дни ще сезираме Комисията за защита от дискриминация, СЕМ и премиера. Това заяви бившият общински съветник от ДПС Яшар Асан. Ако те не ни обърнат внимание, ще се обърнем към Европейската комисия и международните правозащитни организации, изтъкна още той.

Повод за ромското недоволство е скандално изказване на историка в предаването "Денят започва" по БНТ тази неделя. В интервю за медията Димитров заявил, че богатите чужденци, които получат българско гражданство, ще имат положителен принос за развитието на страната, за разлика от обитателите на кварталите Столипиново и Факултета.

Тази позиция на виден държавен служител е възмутителна. До неотдавна харесвах Божидар Димитров, тъй като е ерудиран историк. Това изказване обаче обърна представите ми за него. След предаването се събрахме и сформирахме този неформален инициативен комитет. Каузата ни в момента е подкрепена от около 30 души, но предстои броят им да нарасне. Ще се свържем и с представители на Факултета, изтъкна още Асан. Искането е подкрепено и от обществениците д-р Асен Колев и Николай Иванов.

Господин Димитров трябва да си свери часовника. Ние строим България. Роми работят наравно с всички по инфраструктурните проекти в страната. Ние чистим улиците. Има и много спортисти с ромски произход, донесли медали и слава на страната. Имаме своя принос, ние сме си нужни взаимно. Затова не бива да насаждаме омраза и предразсъдъци, изтъкна още Асан. Това изявление, заедно с наказанието наложено на националния отбор по футбол, нанася петно върху имиджа ни на толерантен народ, допълни той.