Цацаров с изненада. Кани конкурентите си за зам.-ове

Помолил Галина Тонева и Борислав Сарафов да попълнят екипа му

Новоизбраният и заклел се днес главен прокурор Сотир Цацаров изненада журналисти и магистрати, като обяви, че е помолил двамата неуспели конкуренти за поста му да попълнат екипа му в качеството на негови заместници.

"В конкурсната процедура за главен прокурор участваха още двама и независимо от резултата, те не трябва да бъдат подценявани. Концепциите и на трима ни се допълват и сочат само към едно - доброто на българската прокуратура. Отправих покана към Галина Тонева да продължи да изпълнява длъжността на зам.-главен прокуров, също така и на Борислав Сарафов за зам.-главен прокурор", обясни той.

Вечерта след протичането на многочасовия избор във ВСС Галина Тонева обяви, че при негативен резултат, тя ще подаде оставката си като зам.-главен прокурор и го направи.

"Въпреки тази оставка, разговарях с нея и я поканих да преразгледа това решение, за да работим в екип", каза Цацаров.

По думите му всеки от тях би могъл да бъде добър главен прокурор, затова е в интерес на прокуратурата да работят заедно.

Другото предложение за екипа му е Пенка Богданова от Апелативна прокуратура Пловдив.

"Предвиждам заместниците на главния прокурор във ВКП да са четирима – Галина Тонева, Борислав Сарафов, Пенка Богданова и Ася Петрова", посочи Цацаров.

За зам.-главен прокурор към Върховна административна прокуратура - ВАП, Сотир Цацаров предложи Камен Михов.

"Не съм предложил нито един от заместниците си след разговор с вътрешния министър Цветан Цветанов", каза още Цацаров, който месеци наред бе нападан, че е протеже на МВР шефа, защото при новинирането му министърът обяви, че с него се работи прекрасно.

На въпрос как ще гарантира, че няма да изпълнява политически или икономически поръчки, новият главен прокурор каза: "Ще дам безусловни гаранции. Вие това сте го слушали много пъти. Имам някаква ясна представа как функционира механизмът отвътре", посочи той.

"Ще се опитам да бъда гарант за справедливост, а дали ще успея, вие ще бъдете хората, които ще прецените", обърна се на изпроводяк Сотир Цацаров към журналистите.