Д-р Ризова: Все повече жени искат естествено раждане пред секцио

Животът

10-01-2013, 13:28

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

За родилките най-важен е медицинският екип

Един от най-добрите АГ лекари в Бургаска област – д-р Снежана Ризова оглавява родилното отделение в МБАЛ „Черноморнска – Бургас”. За големия си стаж тя се е сблъсквала с различни случаи, нейното обощение е че, родилките преди всичко държат на медицинския екип. Най-голямата сигурност в този труден за жените период била грижата на акушерката и лекарят.” За щастие в нашето отделение са събрани  акушерки с много  богат опит,  а за апаратурата д-р Пенков се е погрижил да имаме всичко от последен клас”, споделя д-р Ризова. За методите, които избират бургазлийки при раждане, ето какво още споделя специалистът:

 

Д-р Ризова, кои според Вас са важните условия, при избор на място за раждане?

За пацинтките в Бургас приоритет при избора е най-вече персонала. Средно на месец в областта се раждат около 300 бебета. Бъдещите майки са вече много запознати с възможностите и местата за раждане и настъпва някакво вътрешно преразпределение. При нас базата е наистина на много високо ниво, както и удобствата. Пациентите са в стаи с пълно антибактериално покритие, имат видеовръзка с близките си, грижата е непрестанна, но родилките се интересуват предимно кой ще ги поеме и как ще се отнася с тях, имат ли му доверие.  Обикновено бременните следват  лекарите, котио са им водили консултацията, а тези, които са за второ раждане, търсят акушерките, които са им водили първото. В МБАЛ „Черноморска”, освен качествени АГ специалисти работим и с едни от най-опитните акушерки. Те са 9, а повечето от тях ги познава цял Бургас, хващали са хиляди бебета.

Разбира се, голямо значение има апаратурата. Примерно при обезболяване на нормалното раждане, тя е много важна. От тук свързваме раждането и с високвалифицираните анестезиолози, защото при епидурална анестезия най-важната роля е тяхната. Всичко е свързано. Основен фактор е опита на персонала. От там, ако има проблем бебето, следващата връзка е опита на микропедиатрите. В момента и четирите неонатолози в отделението по „Микропедиатрия” са на много високо ниво , а началникът на отделението - д-р Томова е едниствения лекар в Бургаска област с тази специалност. Освен нея вече има още двама, такива лекари и те работят в нейното отделение. Значение има и оборудването на това отделение, в което са най-модерните ковьози до момента. Родилно отделение разполага още и с последен модел 4D ефограф. 

Какво раждане предпочитат жените сега, още ли е хит секциото?

Вече няма такъв афинитет към секцио раджанията, при нас са малко тези жени, които го предпочитат без да им бъде медицински препоръчано.От всички преминали до момента, а те са много, мисля че са 50 на 50 - естествени и оперативни раждания. В МБАЛ „Черноморска”  имаме прекрасни условия за спокойното протичане и при двата вида.  Сега имаме и последен модел перфузионни помпи, от които все още няма в останалите болници. Те са за регулиране на болката, като дозировката не е зависима от субективния фактор, ако жената усети по-силна болка натиска бутона и се отделя по-голямо количество лекарство.

Какъв е капацитета на родилното отделение, което оглавявате?

Разполагаме с 18 легла в двойни стаи, имаме и две вип стаи, те се използват и от жени, които при нормално раждане искат до себе си съпруг или друг близък. От психологическа гледна точка жените се чувстват по-добре, когато около тях има някой за кураж.  От началото на 2013 г. ще бъдат разкрити и отделенията по „Гинекология” и „Патологична бременност”, където има още  12 легла, стартира и абортен кабинет с отделна операционна.

Има ли интерес към ВИП стаите и участието на бащата при раждането?

Оказва се, че наистина към ВИП стаите има голям интерес, през тях са преминали не само по-платежоспособни пациенти, но и доста известни в града личности.

А случаите на присъствие на съпрузите по време на раждането отдавна не са единични. Даже бих казала, че стават все повече.  Много емоционален момент е отрязването на пъпната връв на бебето, много е вълнуващо не само за бащата, а и за нас от лекарския екип.

В тази връзка, бих искала да поздравя целия екип на родилно отделение на МБАЛ „Черноморска” и да им благодаря за всичко, което правят, за перфектната им работа и най-вече за това, че я вършат с любов!