Варицелата се завръща в Бургас след празниците

Животът

10-01-2013, 13:26

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

44 са прихванали дребната шарка за седмица

44 са заболелите от варицела в Бургас само за последната седмица, отчитат от Регионалната здравна инспекция в града.

Според бюлетине на Инспекцията само преди 20 дни средно седмичният брой на регистрираните с този вид шарка са били в рамките на 20 души. Повишението, отчетено от РЗИ е започнало веднага след празниците, когато хората по-често се събират на големи групи и има по-голям риск за децата да пренасят заразата.

Според говорителят на здравната инспекция, регистрираният ръст е нормален за този сезон. Друг пиков период на шарките е пролетта и есента. 

Най-често от варицела боледуват деца в предучилищна възраст. Преболедувалите имат траен имунитет. Болестта обаче протича често пъти много по-болезнено при възрастните, при които се наблюдават усложнения в следствие на инфекцията.

Поради лесното заразяване на децата е важно да се вземат необходимите мерки, за да не се внася заразата. За тази цел се въвежда ежедневен филтър в детските заведения за своевременно откриване на заболелите и ако се открият такива, те се изолират и лекуват в домашни условия. Важно е при лечението да се избягват контактите с хора.