Усъмниха се в дипломите на 16 митничари в Свиленград

Крими

10-01-2013, 15:47

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

10 от тях си взели изпита в деня, в който са били на смяна

Има съмнение, че 16 служители на митницата в "Свиленград" са с фалшиви дипломи, сочи проверка на Агенция "Митници".

10 от заподозрените в измама е трябвало да бъдат на държавен изпит във времето, в което са били на работа, а другите шест са били нощна смяна в датата преди изпита си, информира БНР.

След вътрешните митнически проверки министерството на образованието трябва да установи дали дипломите са валидни, или не. От агенция "Митници" обясниха, че не винаги информацията за цялото образование на служителите е невярна.

Например, има случаи, в които дипломата за бакалавър е истинска, но тази за магистър - не и обратно, a понякога се злоупотребява и с оценките в академичните справки, обясниха от митниците.

В момента в митницата в Свиленград работят 285 служители, като 246 от тях са държавни.
Това означава, че те са длъжни да имат висше образование след законодателните промени, според които всички държавни служители трябва да имат университетска диплома за бакалавър или магистър.

В края на ноември двама служители от митницата на летището в София, един от Свиленградската и един от Столичната бяха освободени заради измама с дипломите им. Същото ще се случи на всички, за които се докаже, че са излъгали за образованието си, уверяват от агенция "Митници".