Ердоган се закани: Забранява "Великолепният век"

Животът

10-01-2013, 15:04

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Турският премиер иска закон да брани славното минало

Турският премиер Ердоган не може да понася сериала "Великолепният век". Това не е новина, знаем го отдавна. Нова е обаче султанската му закана - на Турция й трябвал закон, който да брани честта на славните предци.

Даже и османските султани вече биват "опетнявани" като похотливци и пияници. На това трябва да се сложи край - заканва се турският премиер Ердоган, а обект на гнева му е сериалът "Великолепният век", пише Deutsche Welle, цитирана от Дарик. Филмът предизвика остри спорове още при появата си. А отскоро около него се вихри и височайша разправа. Най-напред премиерът поиска срещу авторите на сапунката, която той нарича "документална поредица", да се предприеме съдебно преследване заради исторически неточности в сценария.

Славното османско минало

Страната му имала славно историческо минало, а Сюлейман Великолепни, за когото става дума в сериала, бил горд завоевател, а не се занимавал само с харема си, както излизало от лентата. Създателите на сериала не само изкривявали историческата истина, но и потъпквали ценностите на нацията, за което трябвало да бъдат наказани, заяви Ердоган.

Случаят щеше да е може би вече затихнал, ако не се бяха появили кроежите гневният изблик на премиера да бъде излят и в закон. Над проекта вече усърдно се трудел истанбулският парламентарист Октай Сарал от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Текстът на подготвяния закон предвиждал - как иначе! - принизяването на "събития и личности, които са част от националните ценности на страната", да се третира като наказуемо деяние. С други думи, в Турция вече не бива да се правят филми, които "изкривяват или променят историческите истини".

Само че не всички турци споделят гнева на премиера и верните му хора. Ахмет Алтан - колумнист в критичния към правителството вестник "Тараф", написа в един от последните си коментари, че след кемалистите сега явно и партията на Ердоган е на път да измисли нова официална история на Турция. Кемалистите разкрасяваха последиците от диктатурата на модернизацията при Ататюрк, докато новите властници глорифицират султанското господство, пише колумнистът. И припомня, че османската история никак не отстъпва по кръвопролития и жестокости на европейската.

Джон Уейн с тюрбан

Има обаче и не малко турци, които изцяло подкрепят критиките на Ердоган срещу "очернянето" на славното минало. Тези хора си представят своите султани като несъкрушими мъже - като един вид Джон Уейн с тюрбан. Блудстващи и разгулни владетели просто не влизат в тази представа. От друга страна сериалът "Великолепният век" явно много се харесва на турската публика - вероятно защото тя все пак няма нищо против "славните златни времена" да са били някак по-пъстри. А защо не и блудни и разгулни?