Изхвълят половината от произведената храна по света

Животът

10-01-2013, 21:03

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Причината – слабата инфраструктура и складова база

Почти половината от храната, която се произвежда по света – 2 млрд. тона – се изхвърля, твърди доклад, публикуван днеср, посочва bTV.

Причината за това е слабата инфраструктура и складова база в развиващия се свят и предложения от типа на „вземи едно, получи едно безплатно” и придирчивостта на потребителите в развития свят, се казва в доклада на британския Институт по инженерна механика, цитиран от АФП.

Всяка година се произвеждат четири милиарда тона хранителни продукти, но между 30 и 50 процента от тях дори не употребяват, посочва още документът, озаглавен „Глобалната храна: Не изхвърляй, Не купувай”.

Едни от най-сериозните приносители към тази тенденция са британците, където около 30 % от произведените зеленчуци не се събират, заради крив външен вид, заради което супермаркетите отказват да ги изкупуват.

Докладът също така твърди, че половината от храната, която се закупува в САЩ и Европа, се изхвърля от потребителите.

Учените посочват също така, че на годишна база в света се похабяват 550 млрд. кубични метра вода, за напояване на култури, които след това не се събират.

В допълнение към този факт, докладът изтъква, че към 2050 световното търсене на вода за напояване ще достигне между 10и 13 трилиона кубически метра годишно.