256 кучета минали през приюта през 2012-а, 160 вече новодомци

Мисия Бургас

11-01-2013, 06:07

Снимка:

Славея Стоянова, архив

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Площадки за разходна на дребни породи ще бъдат изградени във вече съществуващите помещения

160 бездомни кучета са намерили топъл дом и любящ стопанин от всичките 256, минали през общинския приют през 2012 година.

"Много важно е да спомена, че 160 или над 50% от безстопанствените кучета са осиновени. Това е една значителна част за животните, които се кастрират, е намерен стопанин и място, където да бъдат отглеждани", каза за Burgasutre шефът на дирекция Опазване на околната среда инж. Павлин Михов. 

По отношение на искането на бургазлии да се изгради площадка, в която необезпокоявани от големите породи кучета дребосъците да се разхождат свободно инж. Михов допълни, че идеята е многократно обсъждана. 

"В зависимост от финансовите възможности на общината и бюджета, който ще бъде приет тази година, ще бъдат изградени такива сектори във вече съществуващите площадки за дребните породи кучета, за да не влизат в конфликт", допълни той.

И през тази година екоинспекторите и общината ще положат усилия да се намали броя на безстопанствените котки в града.  Котките, които са подложени на кастрация и върнати по местата, които са обитавали пък са 971 за последните 12 месеца.

"Общината  работи и в тази насока, тъй като за всички е видно, че безстопанствените кучетата не са проблем", каза Михов.