Хора като Бил Гейтс ще обърнат Пловдив

Мисия Пловдив

11-01-2013, 06:53

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Над 300 души от града са жадни за причудливи идеи, срещата TEDxBG е утре

Чудили ли сте се дали българска фирма може да е лидер в производството на съоръжение за алпинисти, какви качества трябва да притежава предприемачът, успелият човек и защо един австралиец би живял, преподавал и се опитва да променя към по-добро страната ни? Тези отговори дава конференцията TedEx и от експеримент днес вече е традиция за споделяне дори и в България. Вече 25 години събитието, съкращение от технологии, ентъртейнмънт и дизайн, дава възможност на учени, изобретатели, културни иноватори да покажат идеите си.

Форумът завладя и Пловдив. Утре конференцията ще се проведе на живо в Софийската опера и балет, но пловдивчани ще могат да изгледат лекциите и то безплатно. Организаторите ще ги излъчват директно и във Варна, Бургас и Русе. Домакин в нашия град е Медецинският университет, който е предоставил комфортната Аула Магна на Факултета по дентална медицина от 9, 30 чак до 18 часа.

Регистрациите, които дават шанс да влезете за малко в света и мисленето на лекторите, вече са затворени. Причината - местата в залата в Пловдив са изчерпани – точно 314, съобщи за Plovdivutre.bg организаторът за града на тепетата Светла Тодорова. За щастие не е сама – още 6-7 доброволци ще помагат при настаняването на любопитната публика. Все пак, ако не сте успели да си запазите места , а имате желание да чуете презентаторите, разходете се до залата – може да има инцидентно свободни места, съветва Светла. Добре е да си вземете нещо за хапване и освежаване, защото между презентациите ще има почивки.

По традиция говорителите имат по 18 минути за изложението си, която променя света или разбирането за него.

Темата е “Посоки”. Лекторите ще ни водят назад, за да разберем миналото си, ще ни покажат какво следва напред, ще ни помогнат да погледнем навътре в нас и да сверим часовниците си с това, което се случва навън. Вземете си визитки или тефтерче за писане, защото освен идеите, които ще чуем, ще може да разменим контакти с хора от публиката, може би не по-малко интересни от самите лектори. Оказва се, че в Пловдив регистрираните посетители са на всякаква възраст и имат разнородни професии – мениджър човешки ресурси, обучители, координатори, работещи в индустриалната сфера.

Сред презентаторите на TED са били Бил Гейтс, Ал Гор, Джейн Гудал, Джеймс Камерън, Боно и дузина нобелови лауреати.

В това българско издание ще говорят Иван Кръстев, политолог, Иван Мудов, художник, Орлин Спасов, директор на фондация “Медийна демокрация”, Влади Шунтулов, дизайнер, Диана Иванова, рефлективен журналист. Сред презентаторите са още Ива Бонева, защитник на детските права, Ивелина Момчева, астроном, Леандър Литов, физик, Георги Камов, Христо Ласков, основател на Освободи интернет, Любомир Янчев, изобретател, Ина Сотирова, мултимедиен документалист, Даниела Тодорова, учител, театрална трупа “Сянката на моята душа”, Котарашки, дигитален музикант, Спас Спасов, Спас Спасов, журналист, Владимир Каладън Петков, мениджър.