Първи донор за 2013 г. спасява три живота

Най-доброто от печата

11-01-2013, 07:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Първият, който получава шанс за здраве, е 30-годишният Илиян Пондалов от Сливен.

Първият донор за тази година - 36-годишна жена от Садово, спасява три живота. Първият, който получава шанс за здраве, е 30-годишният Илиян Пондалов от Сливен. Преди седмица той влезе в списъка за спешна чернодробна трансплантация. При него правим ретрансплантация, обясни проф. Никола Владов от ВМА, който присади дарения орган.

Младият мъж страда от генетично заболяване - синдром на Уилсън-Комовалов. При него в организма се натрупват метали, предимно мед, които увреждат на първо място черния дроб. През юни Илиян получи част от дроба на по-малкия си брат. Но преди няколко седмици състоянието му се влошило рязко заради инфекции. Втората операция сега е протекла успешно. Пациентът още е в реанимация и състоянието му е критично, но присаденият дроб е заработил, обясни проф. Владов. Той вярва, че този път няма да се стигне до усложнения.

Бъбреците ще бъдат присадени в болница "Лозенец". Двамата, които ще ги получат, ще бъдат определени сред шестима нуждаещи, като водещи критерии при избора ще бъдат процентът на съвместимост и кръвната група.

Жената от Садово, която стана донор, е имала малформация на мозъчни съдове по рождение - аневризма. Това е патологично раздуване, подобно на балон, на част от кръвоносния съд. В критичното място заради разтягането стената на съда е много тънка и когато натискът стане прекалено силен, разкъсва артерията. В конкретния случай жената е получила субарахноидален мозъчен кръвоизлив и изпаднала в мозъчна смърт. К. И. била докарана в болница "Св. Георги" в Пловдив по спешност заради кръвоизлива. Работила е като счетоводител, а от известно време била съкратена. Не е семейна, няма деца. Първоначално семейството й отказало да дари органите, но по-късно се съгласило.