Любими прокурори на вътрешния министър стават заместници на Цацаров

Най-доброто от печата

11-01-2013, 07:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той отрече Цветанов да му е повлиял за избора на екипа

Ася Петрова, прокурор по делото "Килърите", завършило преди 20 дни в Шумен с тежки осъдителни присъди на първа инстанция за радост на МВР, ще бъде заместник на новия главен прокурор Сотир Цацаров. Кариерата й е очаквана, след като тя придружаваше вътрешния министър Цветан Цветанов на турнето му в САЩ преди месец.

Цацаров обяви имената на заместниците си вчера, след като положи клетва и официално встъпи в длъжност. По-рано Висшият съдебен съвет (ВСС) го освободи от поста председател на Окръжния съд-Пловдив. На първата си пресконференция главният прокурор заяви, че е започнал да подбира екип още след избора на 20 декември, тъй като нямал желание да иска кредит на доверие от 100 дни.

"Не съм предложил нито един от заместниците си след разговор с Цветанов. Ръководителката на Шуменската окръжна прокуратура Ася Петрова е мое лично предложение. Считам, че тя има потенциал", обясни Цацаров. Той изтъкна, че по наблюдавани от нея дела има само две оправдателни присъди. "Приех предложението, но няма да кажа нищо повече, преди да бъде гласувано от ВСС", каза пред "Сега" Петрова и отказа да коментира дали е близка с Цветанов.

Новият главен прокурор е поканил за заместници и конкурентите си за поста - Галина Тонева и Борислав Сарафов. Тонева подаде оставка, след като Цацаров бе избран, но той я разубедил и тя приела да остане. Сарафов, който е начело на Апелативната спецпрокуратура, също приел. Тази институция беше създадена по предложение на ГЕРБ. Още докато беше главен секретар на МВР, Бойко Борисов хвалеше Сарафов и дори го нарече "прокурора Боби". Сарафов е завършил право в Школата на МВР и е работил по делата срещу Братя Галеви, Златомир Иванов - Баретата и др.

И две нови имена бяха лансирани от главния прокурор за заместници. Пенка Богданова от Пловдивската апелативна прокуратура беше член на магистратския съвет на бившия правосъден министър Маргарита Попова, чиято цел беше изготвяне на мерки заради критиките на Европейската комисия. Цацаров също бе член на този съвет.

За заместник и началник на Върховната административна прокуратура е предложен председателят на Асоциацията на прокурорите Камен Михов. Цацаров е поискал от него да се откаже от дейността си в организацията.

Бойко Найденов запазва поста си на заместник, тъй като е директор на националното следствие с петгодишен мандат. "С него работим в пълен екип и абсолютна коректност", заяви Цацаров. Сегашният заместник Валери Първанов ще бъде предложен за освобождаване.

Новият ръководител на държавното обвинение обеща, че ще се опита да не се поддава на политически и икономически натиск. "Най-ненормалният начин е да кажа, че това повече няма да се случва. Аз ще се опитам, дали ще успея, не зная", каза той. Цацаров би подкрепил законова промяна, която да задължи началниците в съдебната система да декларират принадлежност към тайни общества. Той самият многократно бе сочен за масон, но отрече.

"Нека си сложим ръка на сърцето и да кажем: Ние имаме успех на борбата с организираната престъпност". Ако кажем това, трябва да се запитаме и дали обикновеният човек е удовлетворен от тези резултати", заяви главният прокурор. Той подчерта, че прокуратурата има 96-97% осъдителни присъди, но именно минималният остатък от тази статистика Брюксел нарича "провалени дела", и призна: "Имаме много какво да правим. И ние, и органите на МВР".

 

СЪМНЕНИЯ

Европейската комисия призова Цацаров да положи двойни усилия, за да разсее съмненията около себе си. Говорителят й Марк Грей заяви вчера на редовна пресконференция в Брюксел: "Няма да коментираме лицето, а процедурата - тъй като прокуратурата е възлова за съдебната реформа, а много доклади акцентираха върху нея. Трябва ключовите институции в правосъдието да се ползват с пълно доверие от обществото. Ако са обект на противоречия и доверието към тях е поставено под въпрос, отговорът на тези институции е да работят двойно по-упорито, за да гарантират, че действията, които предприемат, пораждат обществено доверие. Важно е да гледаме напред и да следим как главният прокурор изпълнява своите задачи, след което да докладваме по обичайния начин". Грей обясни, че следващият доклад е насрочен за края на 2013, но представянето на доклада за Румъния, което ще стане през втората половина на януари, ще даде възможност да се докладва устно в Съвета на ЕС и за напредъка на България.