Луд до луд се кандидатират за президент на Чехия

Три колоритни личности са временни лидери преди изборите

Деветима кандидати ще си оспорват президентския пост на изборите днес и утре в Чехия, когато се провеждат първите преки президентски избори.

Двама от тях са сочени за най-вероятни лидери, а един е доста колоритна личност. Ако на първия тур на изборите никой от кандидатите не успее да победи, ще има втори тур на 25 и 26 януари.

Първият от фаворитите е Ян Фишер – бивш премиер глава на временното правителство на Чехия от април 2009 г. до юли 2010 г., след падането на кабинета на Мирек Тополанек. Фишер се явява като независим кандидат, предпочитан от бизнес средите. Роден е на 2 януари 1951 г., завършва Висшето училище по икономика и работи основно в Националната статистическа служба. След като приключва мандатът му на временен премиер, той става заместник-председател на Европейската банка за възстановяване и развитие. Преди падането на комунистическия режим е бил член на Комунистическата партия, но по-късно признава, че това е било грешка. Интересува се много от еврейската култура и еврейските традиции.

Другият временен лидер е Милош Земан, социалдемократически премиер на Чехия в периода 1998 - 2002 година. Той е привърженик на социалната пазарна икономика, известен с ироничните си коментари и цветущи изказвания. Така например за Земан журналистите са евтина стока или оборски тор, словашката бира става само за изплакване на ченета, а еколозите само вредят на природата. През 2002 г. той сравни тогавашния палестински президент Ясер Арафат с нацисткия лидер Адолф Хитлер, като после се оправда, че става дума за грешка на пунктуацията. Приет в Комунистическата партия през 1968 г., но две години по-късно е изключен. Още по онова време Земан не пести критиките си срещу комунистите. След падането на режима през 1989 г. става част от социалдемократите, после поема лидерството на партията и я превръща в голяма политическа сила. Роден е на 28 септември 1944 г. От 2002 г. живее официално на село, но се твърди, че дърпа конците на чешката политика задкулисно.

Колоритният кандидат е 53-годишният Владимир Франц, композитор, художник и преподавател в пражката театрална академия. Любопитното е, че той е фен на татуировките и 90% от тялото му е покрито с живописни рисунки. Франц е автор на 140 пиеси и опери, но е защитил и докторат по право. Той се кандидатира за президентския пост след призив във Фейсбук и твърди, че е кандидат на всички чешки граждани. Татуираният кандидат за президент е наричан в родината си Аватар. Води кампанията си във Фейсбук, където има над 55 000 последователни, и тя е насочена към младите. В наскоро проведено допитване сред 61 500 ученици от 441 училища Франц събра подкрепата на 40,7 процента от тях, докато другите осем кандидати останаха със по-малки проценти. Според истинските социологически анкети обаче Франц може да се класира между трето и шесто място. Творецът е седемкратен носител на престижната театрална награда Алфред Радок.

Кой ще оглавипрезидентския пост – предстои да се разбере.