Роми за референдума: Дават ли пари за гласуване, вземаме! (ВИДЕО)

Мисия Пловдив

11-01-2013, 11:09

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Столипиново знаят малко за допитването и що е ядрена енергетика. Готови са обаче да търгуват гласовете си

Вълнува ли изграждането на нова ядрена централа ромите в "Столипиново"? Голяма част от населението на най-голямото градско гето не само в България дори не знае, че на 27 януари предстои първият референдум в най-новата история на страната – за бъдещето на атомната енергетика.

Повечето от жените признават, че не разбират въпроса: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Най-информирани се оказаха търговците на знаменития пазар в квартала, показа репортерска проверка на Plovdivutre.bg. Там всичко се купува и продава. И въпреки, че не са достатъчно запознати с допитването са готови да търгуват гласовете си. Независимо какво ще зачеркнат "да" или "не" на каквато и да е енергетика. Стига да има алъш-вериш.

Недоволство е заляло квартала заради закъснението на социалните помощи и тези за отопление. Затова от темата за референдума, те направо скачат на тази за предстоящите парламентарни избори.

"До 10 дена си чакаме парите. Колко години гласувахме за този и онзи и накрая нищо!", възмущават се мургавите граждани. За това Сали Салиев, по принцип верен на ДПС, едва не се кълне, че по-скоро би подкрепил позицията на червените. "От ГЕРБ ни агитират. И да ни дадат пари ще ги вземем, но няма да гласуваме за тях", твърди Сали.

Той обаче отрече информацията, разпространена преди дни, че БСП купува един ромски глас за 5 лева. Според публикация симпатизанти на столетницата дават заданието на ромски тартори, а гласувалите ще доказват, че са изпълнили заръката със снимка от оборотен телефон. "Засега никой не ни е предлагал пари", категоричен е Салиев.

По-младите обясняват, че искат страната ни да "строи АЕЦ и да продаваме ток, вместо ние да купуваме", защото сега едва плащали големите сметки. "Не можем да се начудим как така имаме сметки по 180 лева", оплаква се млад търговец, който отказва да се представи.

"В Германия заплатите са над 2 000 евро, помощите над 300, а тук с 60 лева детски как да изпратя челядта на училище?", обяснява циганинът. В големия ромски квартал обаче не всички са дружелюбни стане ли дума за гласуване, особено за агитиране под каквато и да е форма.

"Не ни питайте за гласуване! Вече за никой не отиваме да пускаме глас!", предпазливо отговарят на пазара. Обръщат главите щом видят фотоапарата.

Репортерската ни проверка потвърди коментара на ГЕРБ Пловдив. За Plovdivutre.bg от партията казаха, че към момента сигнал за купуване на гласове за референдума не са получавали и не знаят да е подавана подобна информация в медиите. Щом разбраха за писанията в интернет червените в града на тепетата реагираха язвително.

"Обвинението е класическо действие на крадеца, който вика: "Дръжте крадеца!". Това е изпреварващ ход на нашите опоненти, които обикновено първи сочат с пръст и мотивират избирателите си с подобни клевети", заключи общинският съветник от БСП Тодор Кръстев. По всички райони и микрорайони червените започват от другата седмица разяснителни кампании за ползите и рисковете на ядрената енергетика.

По същия въпрос ДПС стяга редици с лидерите си тази неделя в Пловдив и областта, каза за Plovdivutre.bg народният представител Петя Раева.

"Ще разясним какво би означавал отговор “да” или “не”, но няма да съветваме симпатизантите си как да гласуват. Всеки сам може да реши", твърди депутатката от Пловдив. Въпреки, че нямало да има инструкции как да се гласува Раева не оповести къде и кога ще се проведе дискусията на ДПС. Събитието не било обществено, а по – скоро “вътрешна” раздумка относно ядрената енергетика.

Междувременно Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ започна агитационна кампания за участие в референдума. В Пловдив срещата ще се проведе в Дома на техниката на 14 януари с участието на лидера на синдиката Пламен Димитров.