Разследват 8 мача у нас по сигнал на УЕФА

Спорт

11-01-2013, 13:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

В МВР се работи по множество сигнали за престъпления в спорта

За периода от юни 2012 до януари 2013 година се провеждат 8 проверки по сигнали на УЕФА, касаещи съмнения за манипулиране на футболни срещи от българското първенство. Това обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в отговор на въпрос на депутата Огнян Стоичков относно разследване на престъпления против спорта, пише Sportline.bg.

Стоичков попита какъв е броят на провеждащите се разследвания относно престъпления против спорта, какви мерки са предприети.

"В МВР се работи по множество сигнали касаещи данни за престъпления против спорта. Извършват се проверки във връзка с прокурорски постановления касаещи постъпили сигнали от УЕФА до БФС със съмнения за манипулиране на спортни състезания. В МВР има план за разкриване и документиране на престъпление против спорта", заяви Цветанов.
Той каза още, че от август 2012 г. досега се провежда международно разследване съвместно с Европол на международна престъпна група за манипулиране на спортни състезания в ЕС и извън него.

"През септември е образувано досъдебно производство по описа на ГДБОП касаещ опит за манипулиране на международна футболна среща. През декември 2012 е образувано досъдебно производство на БОП Бургас за незаконен хазарт в Бургас. Задържани са 11 футболисти от Черноморец Бургас и Нефтохим Бургас за незаконни залагания. За периода от юни 2012 до януари 2013 година се провеждат 8 проверки по сигнали на УЕФА, касаещи съмнения за манипулиране на футболни срещи от българското първенство", каза Цветанов.

На нов въпрос на Огнян Стоичков дали правителството има критични бележки по законодателството относно престъпленията срещу спорта, вицепремиерът отговори: "С последните промени в Наказателния кодекс се спомага за адекватното противодействие на престъпната дейност. Имаме изградената необходима координация с Агенция по хазарта и с БФС и се работи".