Няма на кого да присадят дареното сърце

Смъртта на Красимира от Садово спасява трима

Дареното вчера от близките на починалата Красимира Илиева (36) сърце няма на кого да бъде присадено. Защото сред 33-мата чакащи нито един реципиент (б.р. - получател) не е подходящ, съобщиха лекари.

Изпадналата в мозъчна смърт счетоводителка от Пловдивско е с кръвна група А+, а записаните за сърдечна трансплантация са били с други кръвни групи.

"В нашата листа допреди няколко седмици имаше пациент от А+, но той почина. Не поехме риска да присадим органа на болен с нулева, който от 2 г. е на изкуствено сърце", разказа проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина". И в болница "Лозенец" нямали подходящ реципиент, показа проверка на "Труд".

За щастие дареният черен дроб от същата жена бе присаден успешно на 30-годишен мъж във ВМА. За него това е повторна трансплантация, след като преди половин година брат му дари част от черния си дроб. Но състоянието му се влошило и се наложила нова спасителна операция, която пак извърши екипът на проф. Никола Владов, началник на чернодробната клиника във Военната болница и национален консултант по трансплантология.

Очакваше се късно вечерта в четвъртък двата бъбрека да бъдат присадени на болни в "Лозенец" от проф. Любомир Спасов, директор на болницата. Бяха извикани шестима подходящи пациенти. А специална комисия от експерти, извикани от Изпълнителната агенция по трансплантации, трябваше да реши кои двама имат най-голяма съвместимост с донора.