Руските комунисти канят Депардийо за член

Бащата на актьора също бил "червен"

Руската Комунистическа партия покани Жерар Депардийо да се присъедини към редиците ѝ след като френският актьор получи руски паспорт, съобщи високопоставен представител.

"Днес изпратих на Депардийо официално писмо с предложение да стане член на Комунистическата партия на Руската федерация", заяви лидерът на партийния комитет в Москва Валерий Рашкин. Притежаването на руски паспорт от 64-годишния актьор му дава право да се присъедини към най-голямата опозиционна партия в Русия, която продължава да се придържа към идеите на марксизма и ленинизма и се радва на най-голяма подкрепа сред пенсионерите.

Президентът Владимир Путин предостави паспорт на Депардийо този месец след като актьорът обяви намерението си да напусне родината си заради планирания от френското правителство 75%-ен данък за най-богатите. В писмо до руските медии актьорът изрази възхищението си от Путин и похвали "голямата демокрация" в Русия.

"Баща ми беше комунист едно време, той слушаше радио Москва. Това е също и моята култура", написа Депардийо.

Рашкин смята, че актьорът може да пожелае да се присъедини към партията предвид историята на баща му, макар да признава, че не го е питал лично. "Мисля, че той уважава много баща си, който бил член на партията и споделя неговата позицията. Сега ще изчакаме решението му", заяви представителят на комунистите.