3 наши деца – заложници в Швеция

Животът

11-01-2013, 16:40

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Социални работници държат Мими, Розита и Румен в изолация

Трите деца на българката Марийка Томова-Калмир са настанени неправомерно в социален дом в Швеция, където преживяват психически тормоз. Това съобщи лично майката, която в момента събира подписи за петицията си до властите в скандинавската държава. Документът бе разпространен чрез социалната мрежа, видя Plovdivutre.bg.

Ходенето по мъките на Марийка започва през септември миналата година. Тогава децата й: 16-годишната Мими, 14-годишната Розита и 11-годишния Румен са настанени в сиропиталището Атенагардън в шведския град Уддевалла.

Оттогава състоянието на децата започнало да се влошава. Марийка твърди, че най-голямата й дъщеря – Мими не се храни и теглото й е паднало драстично. Момичето е веган, но в дома не й предлагат подходяща храна. Затова тя гладува и е на ръба на анорексията. Освен това в края на септември на Мими й е забранено да ходи на училище, тъй като тя се нуждаела единствено от намесата на психолог. За последно разговарях с Мими по скайп на 26 ноември. Черни кръгове бяха покрили лицето й. Плачеше и каза, че се страхува от някого от персонала, казва Марийка пред вестник Телеграф.

Преди броени дни пък Томова получила писмо от бившия си съпруг Бьорн Петер Калмир, в което той описвал несгодите на трите хлапета. Малките се страхували от гледачите, тъй като им разказвали ужасии за разкъсани тела и отделени глави. По нейни сведения те не позволяват на децата телефонни разговори и социални контакти, лишават ги от храна и дори ги задържат да не излизат на открито. Стоят постоянно в затворени помещения. Мими не е излизала от 4 месеца на слънце, посочва загрижената майка.

След развода, децата остават да живеят в родната Швеция с баща си. До настаняването им в социалния дом се стигнало, защото Бьорн заминал по работа в Япония и оставил децата при роднини. Някой подал сигнал до службите и тъй като семейството вече имало досие при тях, те прибрали хлапетата принудително. Разстроената майка не изключва и варианта бащата също да е замесен. Марийка е пенсионер по болест и към момента е в България. Тя предполага, че зад ”похищението” на децата й стоят трима социални работници-  Катарина Рандръп, Мария Кулендър и Саид Олсън. Разстроената Марийка счита, че тяхната цел е да настанят дечицата в приемни семейства или други социални домове, защото така получавали месечно по 40 000 евро на хлапе.

Според социалните служби в Швеция майката на трите деца е лишена от родителски права, въпреки че по българските закони те не са й отнемани. Самата нея пък се опитвали да изкарат луда. Тя обаче се е изследвала и има неоспорими доказателства за душевното си здраве. Към момента случая на трите деца се проверява и от българските институции. Една от версиите е, че жената е жертва на недобросъвестен превод на документи, предава Правда.бг. Марийка Томова изпратила адвокат на 21 декември, за да доведе децата й със самолет в България, но от там отговорили, че хлапетата умират и това е по нейна вина.