Съботни наброски

Без цензура

12-01-2013, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Красимир Ангелов

Всичко от Автора

Новините от изминалата седмица, погледнати от по-различен ъгъл

Отпратихме и първата цяла работна седмица за тази година, в която леко ни раздруса, а депутатите започнаха отново своята работа за благото на народа, докато същият този народ продължаваше да отбелязва именни дни. А в някои държави политиците правят истински новогодишни дарове на своите граждани, като например този в естонската столица Талин.

От 1 януари градът стана първата столица на страна от Европейския съюз, в която за жителите е въведено безплатно пътуване във всички видове обществен транспорт - трамваи и автобуси. Кметството на естонската столица официално съобщи, че по градските линии се пускат допълнителни автобуси, тъй като броят на пътниците се е увеличил след въвеждането на безпрецедентната мярка.

Естествено идеята никак не е лоша, а софиянци от години се молят и кръстят това да стане някой ден и в София. Е, нашата столица няма да стане първата с безплатен транспорт в ЕС, ама хайде поне може да стане втората.

Представяте ли си гледката на празните софийски улици, по които се движат само автобуси, тролейбуси и трамваи. И тук-таме някой изгладнял таксиджия. Дето се вика – няма кой да напсуваш, пък град 2 милиона.

Возиш се в автобуса - няма контрола, няма билети. Всъщност, защо пък да няма? Може контрольорите да обикалят между пътуващите и с бодър глас да предлагат: "Чай, кафе, закускииии!" Покрай тях пък ведри пенсионери ще се качват с туби и плетени торбички във фрашкания от хора автобус – по традиция, за да вземат минерална вода и мандарини от 77 стотинки от Женския пазар. Не че досега не са го правили, ама вече ще е някак си по-социално.

Освен това със сигурност в автобусите ще започнат да се возят и огромно количество айляци, които просто нямат какво да правят през деня. А и как да не се возиш, щом е безплатно. Авантата си е чиста печалба и за да сме отгоре просто ще пътуваме, дори без цел. Може да е безцелно, ама пък е безплатно.  

Разбира се, тази наглед прекрасна мярка, ще създаде и известни неудобства сред пътуващите. Например ако всички оставят колите си и се метнат на автобусите, те ще станат по-пълни от всякога. Така вече в градския транспорт няма да се чува добре познатото: "Младеж, стани да седна", а вместо него ще чуваме все по-често: "Момче, слезни да влезна".

Но да оставим мечтите с надеждата, че някой ден ще се сбъднат и да погледнем към една невероятна, но явно сбъдваща се мечта. Блянът на милиони мъже по целия свят – секссимволът на женския тенис Мария Шарапова, е на път да стане българска снаха.

Все по-упорити слухове спрягат Маша за гадже на нашия Григор Димитров, а двамата вече на няколко пъти са забелязани да излизат и тренират заедно. Засега двамата нито отричат, нито потвърждават мълвата, но е повече от ясно, че са в близки отношения. А какво по-важна светска новина за родината от това, че Шарапова може да стане българска булка. И какво по-силно доказателство за вечната българо-съветска дружба!

Въпреки че е секссимвол обаче, рускинята ще трябва доста да поработи, за да си спечели място сред българския хайлайф. Къде е Николета или Черната Златка и къде е Шарапова? Къде е силикона на втората, тя изобщо солариум виждала ли е? Единственото й предимство е, че пъшка силно и то на публични места. Ама толкова. За да влезне в родния елит обаче тенисистката ще трябва да се докаже сериозно и то на широк терен. Единственото й успокоение е, че националният отбор по футбол вече е зает, а отборът ни за купа "Дейвис" е доста по-малоброен от футболния.

Иначе какво по-хубаво от това – след 5 години Григор Димитров се прибира в къщи след третата си поредна титла на Уимбълдън и от вратата се провиква: "Маша, слагай салатата!". Тя пък мило му отговоря: "А ти водка взе ли?"

А както в момента е модерно да се предлагат референдуми, от екипа на Sofiautre.bg излизаме с предложение за нов референдум – "Да стане ли Маша наша?" Ако повечето от половината българи отговорят с "да", то официално взимаме Шарапова за хасковска снаха.  И вече ще е наше – българско момиче.

И така и така сме на въпроса за референдумите, няма как да не отбележим и новината, че през седмицата от СДС предложиха спорът за пушенето да се реши чрез допитване до народа. "Сините" няма да агитират нито "за", нито "против" тютюнопушенето, но смятат, че въпросът за пушенето е много по-подходящ за допитване до народа, отколкото темата за енергетиката, която за по-голямата част от обществото била мъглява.

Сигурното е едно – че ако има допитване, което да изкара пред урните 95% от българите, то това определено ще е този референдум. А на него "купуването и продаването на гласове", което по принцип си е престъпление, ще става не с раздаване на пари, а по нов метод - на специално събитие, на което ще има алкохол, цигари и пури, а почерпката ще се състои под мотото "С ракия и с пура, ще ме хванете за... вота!"

Но докато дойде време за този референдум, засега ще трябва да се задоволим с доста по-скучния и неразбираем въпрос за бъдещето на АЕЦ "Белене". И да се надяваме, че Шарапова скоро ще дойде на гости в България.