3 грешки при опитите за отслабване

Кое ни пречи да стопим излишните килограми

Според специалистите в областта на храненето и диететиката отслабването не е невъзможно предизвикателство. Всъщност загубата на тегло е доста елементарен процес. И независимо от това много хора следват абсурдни модни диети и купуват лъжливи хранителни добавки за супер ефикасно и бързо отслабване с надеждата да надхитрят основните принципи на този процес и наднормените им килограми да се „изпарят“ като с магическа пръчка.

За жалост нещата не се случват така. А кои грешки най-често правим поради незнание или престараване?

1. Проявяваме прекалено старание и стриктно спазваме предписанията

Много хора започват така – маниакално отдадени на идеята за отслабване. Но... за жалост това не трае дълго. Щом видят първите си успехи, постигнати с неимоверни усилия и стоицизъм, се отпускат и като резултат се връщат на изходна позиция. Къде е грешката? Психолозите биха я обяснили най-добре. След дългото строго въздържание от храна организмът се чувства така, както наркоман лишен от дневната си доза дрога. Независимо от силната си воля, в един момент се „пречупваш“ и се отдаваш на гуляй. Може би ви е трудно да си представите, но в такъв момент човек може да изяде всичко, което му е пред очите, особено ако това са сладки и мазни неща.

Точно за да не се стига до подобна ситуация, трябва да се прилагат балансирани диети. Вярно, че трябва да ядете пълнозърнести храни и „сухи“ протеини, но е позволено от време на време да хапнете парченце кейк с извара или порция плодове със сметана. Ако сме умерени в лишенията си и си позволяваме понякога тези малки „забежки“, все пак ще продължим да отслабваме. Намаляването на теглото не се дължи на това, че не ядем определени храни, а че намаляваме количеството калории, приемани на ден.

2. Не се натоварваме физически

Кардио упражненията играят изключително важна роля в процеса на сваляне на теглото, тъй като с тях горим допълнително калории. Тези от вас, които са решили трайно да се лишат от досадните тлъстини по талията, корема и бедрата, сериозно трябва да помислят по какъв начин активно да се движат и натоварват в добавка към хранителната диета. Не е необходимо да превръщате дневната си във фитнес салон. Кляканията, коремните преси, скачането на въже или лицеви опори (който ги може) и бягането в парка (при хубаво време), при това само за около 20 минути на ден изискват от вас единствено сериозна мотивация. Като резултат ще се радвате на стегнатото си и енергично тяло, по-скоро отколкото предполагате.

3. Не приемаме никакви мазнини

Повярвайте, че мазнините не са наш враг и е наистина от решаващо значение да присъстват в диетата ни, ако искаме да отслабваме. За жалост все още в публичното пространство витае митът, че мазнините ще ни погубят. А истината е че не само, че не ни убиват, а и удължават живота ни. Може би се чудите как ще стопим излишните си мазнини, като си позволяваме да ядем мазна храна. Ще се върнем на това, което вече споменахме. Това, от което наистина се нуждаем, за да отслабнем, е калориен дефицит. Ако намалим с 20% количеството калории, които приемаме на ден, хранейки се балансирано, ще отслабнем без съмнение. При това няма да умираме от глад!