Гърците осъмнаха с по-високи данъци

Свят

12-01-2013, 10:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Законът намалява данъчното бреме за пенсионерите и държавните служители

Парламентът на Гърция одобри нощес закон за повишаване на данъците, за който настояваха международните й кредитори – Европейският съюз и МВФ, предаде Ройтерс. Законопроектът бе подкрепен от 163 депутати от общо 300.

В края на ноември бе публикуван доклад на МВФ и Евросъюза с данни, че Гърция ежегодно се лишава от 28 милиарда евро в бюджета заради недобросъвестни данъкоплатци. Тази сума практически представлява 15% от БВП на страната.

С новия закон се въвежда нова максимална ставка на данъка в размер от 42% за гражданите, чийто доход надхвърля 42 000 евро годишно. Досега с максималната ставка на данъка – 45% - се облагаха доходите на физическите лица, надхвърлящи 100 000 евро годишно. Според вносителите му законопроектът намалява данъчното бреме за пенсионерите и държавните служители, чийто доход не надхвърля 25 000 евро годишно.

Освен новата скала на облагане одобреният от парламента законопроект включва променена методиката на изчисляване на съвкупния доход на семействата, а също разширява облагането върху редица категории граждани, които досега бяха пощадени – например фермерите с ниски доходи.

Според пресмятанията на вносителите й данъчната реформа ще позволи да се увеличат данъчните постъпления в бюджета на Гърция за 2013-2014 г. с 2,3 милиарда евро.

През последните години на Гърция й се наложи да въведе редица жестоки финансови реформи, насочени към съкращаване на разходите и повишаване на приходите. За реформите, които са крайно непопулярни сред населението на страната, настояват международните кредитори на Гърция, към които тя е принудена да пробягва за финансова помощ, за да не банкрутира.