Атентат, драмата с Мария и закланият германец белязаха горещото лято 2012

Крими

12-01-2013, 16:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Една от най-кървавите години, които Бургас помни, вече отмина. Датата 18 юли обаче няма да бъде забравена

Кървави убийства, терористични атаки и крупни измами. Криминалните хроники запълваха една голяма част от ежедневието ни през 2012 г. и беляза горещото бургаско лято като едно от най-кървавите от години. Десетки събития никога няма да бъдат забравени, начело сред тях е взривът на летището.

Датата 18 юли превърна Бургас в сцена на международна терористична атака

Унищожителната вендета на летището беляза иначе топлия и слънчев ден с ужас, паника, болка и  загуба за десетки семейства от Израел. Сред жертвите имаше и един български гражданин и бременна жена. При терористичната атака загинаха 7 и пострадаха 33 души, пристигнали у нас, за да прекарат лятната си ваканция в Слънчев бряг. Болен мозък или остър ум жадуващ за отмъщение са в основата на безпощадното деяние все още остава загадка. Версиите са десетки и всички до една отхвърлят взривът да е бил насочен с цел разчистване на сметки със страната ни. Интересен е моментът обаче как нито една от терористичните групировки не пое отговорност за атентата. Разследването и към момента тече, но властите упорито запазват мълчание. В разнищването на кървавата атака се намесиха и международни служби на високо ниво. Ще се повдигне ли завесата и ще бъдат ли посочени виновниците остава да видим. Междувременно Бургас помни, помнят и всички оцелели, които бяха в и до злополучният автобус на бургаския аеропорт на 18-и юли 2012-а.

Немски любовен триъгълник окървави Морската

Любовна драма между трима германци пък превърна Морската градина в кървава арена за отмъстителна вендета в края на август. Тогава германецън Ролф Гремел закла приятеля си Хенри Щенберг. В основата на драмата между тях се оказа общата им приятелка Соня, към която и двамата имали чувства. Гремел призна вината си няколко часа след като бе задържан за убийството на сънародника си, а още няколко дни по-късно се самоуби в ареста с парче кабел и повлече след себе си десетки проверки и въпроси за безопасността на арестантите.

Луда ревност, подарък за ЧРД или нещо друго зад убийството на красавицата Мария

Само няколко дни след касапницата на плажа, друго брутално клане буквално разтърси обеществеността - усмивката на красавицата Мария Златанова от Самоков помръкна след като бе наръгана десетки пъти на паркинг пред хотел в Слънчев бряг. Зад хладнокръвното убийство стои бившият полицай Михаил Менашки, който нападна Мария в тузарското ауди на приятеля й, разкриха криминалистите.

Ексченгето посегнало на красавицата заради лудата ревност на годеницата си Маргарита. Тя се оказа поръчител нападението над Мария, което било честитка за рождения й ден.

Менашки бе закопчан мълниеносно, но и до момента разследващите не разполагат с ясен мотив за убийството на брюнетката.

Динко уби Красимира след пиянска фиеста с 5 литра водка  

5 литра водка станаха причина 28-годишният Динко Райков да посегне на приятелката си Красимира Кавръкова. Тя  бе наръгана от него в бедрата и издъхна от остра кръвозагуба. До скандал между любовниците се стигнало по време на пиянска фиеста с 5 литра водка. Алкохолът осигурила Красимира, но докато пиели Динко не спирал да пита откъде е взето шишето. Обяснението на Красимира, че приятели са й подарили бутилката, само разпалило ревност у по-младото й гадже. Делото тръгна  месеци след убийството,  но на магистратите не им отне много време да го приключат. В крайна сметка Окръжният съд прецени, че убийството е станало по непредпазливост и съставът отсъди 5 г. решетки за Райков. 

Мелето в "Бедрум" напомни на мутренските години

Хора, близки до несебърския наркобос Димитър Желязков - Очите, и приближени на софийския охранител Димитър Спасов, по-известен в ъндърграунд средите като Митко Каратиста, бяха основни герои в яко меле, което се разигра в една от най-горещите дискотеки в Слънчев бряг "Бедрум". 5-ма бяха прибраните на топло след мутренското сбиване, но още на следващия ден те бяха освободени от ареста без да им бъдат повдигнати обвинения. Един от файтърите пък бе с разцепен череп и бе опериран в продължение на часове от бургаските медици. 

Харакирито подпали къща и уби трима заради 500 лв. дълг

500 лв. дълг се оказаха причината Павел Господинов, известен с прякора Харакирито, да подпали дома на длъжника си и така да причини смъртта на жена му и възрастните й родители.

Раследващите по категоричен начин доказаха, че палежът е умишлен, а пироманът бе разкрит няколко часа след палежа. Павел Господинов сам признал, че е подпалил къщата, в която Георги Георгиев живеел под наем заедно с Дияна Великова и родителите й Златка и Трифон, които изгоряха в огнения ад.

Делото срещу Павел Господинов все още не е стартирало. Подпалвачът е в на топло от края на ноември, когато окръжните магистрати прецениха, че той трябва да остане за постоянно в ареста.

Може би по-малко, но Бургас ще запомни и множеството кражби, измами и престъпни схеми, с които ловки престъпници си запазиха едни от челните места в полицейските хроники през 2012-а. Една от интересните схеми бе тази на двамата либерийски магьосници, на които се върза млад бургазлия. Мъжът дал близо 100 бона на тъмнокожите, които обещали да утроят парите му с магическа система, с която разполагали благодарение на американските служби. След като се представили за бивши пехотинци те демонстрирали на бургазлията как от една банкнота правят три и той набързо налапал въдицата. Оказа се обаче, че бургазлията не е първия опарен от либерийските магьосници и така униформените бързо стигнаха до тях. След софийско разследване по подобен случай, мургавите измамници се озоваха и в бургаския арест. И към момента двамата са зад решетките и чакат старт на процеса срещу тях.