Кукери се напиха, а за десерт се сбиха

Крими

13-01-2013, 10:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Благоевградско се изпотрепаха покрай празнуването

28-годишен кукер пострада след бой при подялбата и изпиването на заработеното по Сурва.

Сигналът за инцидента е подаден към 1.30 часа след полунощ от с. Падеш, община Благоевград.

На традиционния банкет, който се прави две седмица след Сурва, кукерите се събират, за да изядат и изпият събраното от гоненето на злите духове и сурвакането по домовете в първия ден на новата година. Всички събрани пари се обръщат в ядене и пиене. Някои от групите практикуват и подялба на част от събраните пари. Такива им се дават от награди за участието във фестивалите, като тези в Благоевград от миналата събота и от Симитли вчера.

Снощи кукерската група от Падеш се събрала в помещение в селото на така наречения "Конак". С парите от Сурва участниците купуват и колят животно, купуват и големи количества алкохол. Към края на събирането е възникнал скандал между участниците. При последвалия бой е счупен носа на 28-годишния Денислав.

На Сурва той бил маскиран като старец.

С линейка на ЦСМП пострадалият е транспортиран до МБАЛ-Благоевград със съмнения за счупен нос. Това ще бъде установено с точност по-късно днес, когато трябва да му бъде направена рентгенова снимка.

След подадения сигнал и до полицията, край село Покровник, намиращо се между Благоевград и Падеш, е спрян лек автомобил БМВ. Битият посочил на полицаите един от пътниците в колата като човека, който го ударил. Полицаите от Второ РУП-Благоевград изясняват инцидента, а Денислав ще си извади медицинско, за да съди побойника, счупил носа му.

Бой е имало тази нощ и сред участниците от кукерската група в благоевградския квартал "Струмско". Поводът за събирането е същият като в село Падеш. Но пострадали от сбиването в квартала няма, всичко се разминало само с размяна на удари между двама от участниците.