Пасивното пушене води до деменция

Животът

13-01-2013, 12:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

В Китай пафкащите са цели 350 милиона

Пасивното пушене увеличава вероятността от развиване на тежка форма на деменция, съобщи в. "Дейли мейл".

Освен това то може да предизвика сериозни сърдечносъдови заболявания, исхимична болест на сърцето и рак на белите дробове.

Специалисти от медицинския университет на Анхуей, Китай, и от Кингс колидж в Лондон са проучили връзката между деменцията и пасивното пушене, като са изследвали около 6000 души на над 60 години от пет провинции на Китай.

Учените са търсили наличие на симптоми на деменция в периода 2001 - 2003 година. Повторна проверка е била извършена през 2007 и 2008 година. Бил е отчетен и факторът пасивно пушене. В резултат на него при 10% от хората се е развила тежка форма на деменция. Този факт е бил свързан пряко с продължителността и силата на контакта с тютюнев дим.

За Китай направените изводи играят важна роля, тъй като страната е на първо място в света по брой на пушачите - 350 милиона души. По оценка на специалистите над 50% от населението

всеки ден е подложено на въздействието на дима от цигарите, които другите пушат. Китай е на първо място и по брой на хора с деменция. Една от причините за това е, че населението на страната стремително застарява.