Тест на дъха ще открива туберкулоза за минути

Животът

13-01-2013, 13:55

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Досегашните изследвания отнемаха седмици

Прост тест на дъха ще помогне на лекарите да откриват белодробни възпаления и туберкулоза за броени минути, пише в."Дейли мейл".

Изследователи от университета във Върмонт успели да открият "отпечатъци" от различни щамове бактерии докато анализирали дъха на лабораторни мишки.

Ръководителката на проучването д-р Джейн Хил е уверена, че същият метод може да бъде приложен и при хората. При това ще бъде съкратен многократно периодът за диагностицирането на белодробните възпаления от дни и седмици до броени минути. Традиционните методи за откриването на бактериални инфекции в белия дроб изискваха взимането на проба, след което тя биваше използвана за посявка. След което получената колония биваше изследвана биохимически, за да се установи колко устойчива е тя на антибиотици.

Този процес изискваше няколко дни за обикновените бактерии и седмици за агентите-причинители на туберкулозата. Сега за това ще са необходими броени минути. Екипът на д-р Хил анализирал летливите органични съединения, причинени от два често срещани микроорганизма, които инфектират белите дробове - Pseudomonas aeruginosa и Staphylococcus aurelius. Дъхът на заразените мишки бил подложен на новия тест след 24 часа. Той установявал не само отделните видове бактерии, но могъл дори да идентифицира два различни щама в един и същ носител. Учените се надяват новата разработка да може да установява различните видове зарази на белия дроб - бактериална, вирусна или гъбична.