Дядо Николай: Пловдивският митрополит не може да бъде патриарх

Мисия Пловдив

13-01-2013, 12:51

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дядо Николай стяга редици за Патриаршеския събор

Владиката пита: Какъв патриарх искат българите?

„Абсолютно ми е необяснимо, защо продължават спекулациите за това дали е възможно определени уставни ограничения за избора на патриарх да отпаднат? Ограниченията не бива да бъдат нарушавани, и никой в църквата не желае те да бъдат отменяни. Уставът е казал ясно кой не може да бъде избираем, а Пловдивският митрополит Николай не може", се казва в обръщение на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай към епархийските избиратели във връзка с избирането на делегати за участие в Патриаршеския избирателен църковен събор. Припомняме, че този следобед Епархийският съвет в Града на тепетата избира 5 от 23-та кандидати за за делегати на Патриаршеския църковен избирателен събор. Те ще гласуват за новия патриарх на България на 24 февруари в столицата. 

Гласуването вече започна в храма „Света Марина“, а резултатите от него ще бъдат ясни не по-рано от 15 часа, съобщи за Plovdivutre.bg пиарът на владиката журналистката Евелина Здравкова. Колегата ни е сред осмината номинирани миряни за делегати, духовниците пък са 15 на брой.

Дядо Николай е категоричен, че трябва да се знае от всички, че Пловдивският митрополит Николай няма да наруши принцип.

За да избегне риска от субективни решения църквата ни в момента има нужда от широка обществена дискусия по отношение на избор на нов Български патриарх, се казва още в обръщението. Мисля, че всеки православен християнин трябва да е съпричастен към предстоящия избор със сърце, душа и молитва. Всеки който желае, не бива да се стеснява, а напротив, трябва да се чувства свободен да каже мнението си по избора и да го аргументира. Само молбата ми е да не слушаме повече мнения на принципа: „Този не го искам!” Такива чухме достатъчно.

„Все още не чуваме нищо за това, какви са критериите на църковната ни общност, на които трябва да отговаря той. Какъв патриарх искат българите, всъщност? Не кой, а какъв", се казва още в обръщението на митрополита.

„Тези избори трябва да са абсолютно освободени от всякакви сметки. На мен лично ми омръзна да слушам бакалски сметки, не знам бакалите как не се умориха да ги правят", категоричен бе Негово Високопреосвещенство.

Призовавам всички онези  митрополити, за които чувам, че се питат дали са достойни да бъдат избираеми и обмислят отказ от пасивно избирателно право, в никакъв случай да не го правят. Нямаме право да стесняваме повече и без това ограничените от нашия устав възможности на Светия Дух за избор на патриарх. Противното ще затвърди у обществото усещането, че се прави опит за насочване на Божията воля. За насочван в определена посока избор. Недопустимо е църквата да оставя такова усещане у народа. Не може лошите практики от политическия живот да се пренасят в църквата. Ако искаме да сме морална опора на народа си трябва да покажем на дело какво църквата разбира под демократични и честни избори, настоява пловдивският владика. По думите му новият патриарх ще е лицето на България сред православното християнство по света и не е нужно да е светец, а просто обществото и духовниците да му имат доверие.