Бивш белгийски вицепремиер разяснява за АЕЦ в Пловдив

Животът

13-01-2013, 16:49

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Срещата с пловдивчани утре организират червените

Дискусия на тема „Ядрената енергетика – перспективи и ползи за България” организира Инициативен комитет за развитие на ядрената енергетика чрез строителство на нова ядрена централа утре от 17 часа в Пресклуба на Международен панаир – Пловдив, съобщиха от пресцентъра на БСП. На форума в Пловдив ще говори Жан Пол Понслет – генерален директор на европейската организация ФОРАТОМ и генерален секретар на Европейската ядрена асоциация. За участие в дискусията са поканени представители на пловдивския бизнес и на браншовите съюзи.

През 2011 година Понслет работи, като Генерален директор на ФОРАТОМ. Това е неправителствена организация на европейско ниво – в нея участват всички европейски дръжави, които под някаква форма развиват ядрена енергетика. Работи и като Генерален секретар на Европейската ядрена асоциация. Завършва цивилно инжинерство в Политехническия университет на Льовон, Белгия.

По време на своята кариера в индустриалния и обществен сектoр, Жан – Пол Понслет е заемал и длъжността Ръководител на Белгийската агенция за обработка на отработеното ядрено гориво и обогатени ядрени материали -съкратено ONDRAF. Директор по международните връзки на Европейската космическа агенция и съветник на президента на АРЕВА – Франция. Понслет е бивш вицепрезидент отговарящ в АРЕВА за устойчиво развитие и бъдещите подобрения. Между 1995 година и 1999 година е вицепремиер и министър на отбраната и министър на енергетиката в белгийското правителство.