Пелин Пелинов гостува на пловдивчани

Животът

13-01-2013, 17:41

Снимка:

в. "Посредник"

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Плевенският писател представя пенталогията си "Възход и падение"

Плевенският писател Пелин Пелинов ще гостува в Пловдив идната сряда, съобщиха за Plovdivutre.bg колеги от Плевен. Във Военния клуб от 17 часа той има представяне и среща и с пловдивчани. Водещ на вечерта ще е Марин Кадиев. Пелин Пелинов завърши преди около 2 години пенталогията си за борбите в началото на 20-и век за национално обединение - "Възход и падение". За нея получи вече няколко награди и беше обявен за Почетен гражданин на Плевен.

Пелин Пелинов е завършва плевенската мъжка гимназия с пълно отличие през 1954 г. Истиснкото му име е Пенчо Линов. През 1959 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет, а през 1965-а - ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Работи като юрисконсулт и театрален специалист към Комитета за култура. В продължение на 12 години е драматург в Народния театър „Иван Вазов“. Става един от основателите на театър „Сълза и смях”.
Автор е на документално-историческите романи „През пепелищата“ (1997), „Независима България“ (2002), „Напред, на нож!“ (2005). Пелинов пише 30 театрални пиеси, между които „Горещо лято“, „Ивайло или нощта на късите ножове“, „Геройският знак“. Автор е на телевизионните поредици „Освобождението“, “Съединението“, „Процесът Стамболийски“, както и на пенталогията „Възход и падение“, която ще представи пред пловдивчани.