Доносниците на Дядо Кирил - аут

В Софийската митрополия гласуването продължи повече от 7 часа

Българската православна църква проведе своите епархийски избори за представителни делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор, които ще участват в избирането на нов Български патриарх и Софийски митрополит.

Според устава на БПЦ тяхното включване в предстоящия на 24 февруари т.г. патриаршески избор ще се състои на принципа: "по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни". В епархийските центрове следва да бъдат излъчени предвидените от църковния Устав общо 80 епархийски избиратели, които ще решат избора за Български патриарх заедно с другите участници в Патриаршеския избирателен църковен събор: всички архиереи на БПЦ - в момента 14 митрополити и 19 епископи; по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски; по един монах и една монахиня от всяка епархия; по един представител на Софийската и Пловдивската духовни семинарии.

В Софийската митрополия гласуването продължи повече от 7 часа. Одобри са десетимата представители. Светият Синод обаче ще огласи офисциално имената след получаване на преписката с избраните. По неофициална информация писателят Антон Дончев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и професор Аксиния Джурова не са били избрани за делегати. За такъв е определен деканът на Богословския факултет професор Александър Омарчевски, преподавателят доц. Иван Петев, филологът от СУ проф. Климентина Иванова и адвокатът на Светия синод Мария Кьосева.

В софийския храм "Света Неделя" Знеполският епископ Йоан отслужи светата литургия, предхождаща избора на епархийски избиратели. "Когато един духовник сгреши, защото и той е човек, тогава се издига обществото в осъждане на един или друг грях. В последно време винаги е имало общества на самозваните съдници, които не са успели да надминат себе си, а винаги дълбоко са се вглеждали в греховете на ближния", каза епископ Йоан в своята проповед. След литургията Знеполският епископ Йоан заяви, че няма безпокойство за днешния избор и че той ще бъде легитимен, защото е съобразен с разпорежданията на Светия Синод на БПЦ. Викарният епископ ръководи събранието, тъй като Наместник-председателят на Светия Синод Варненски и Великопреславски митрополит Кирил е на официално посещение в Грузия, съобщи сайтът на Светия Синод.

Единствено Sofiautre.bg написа, че софийските духовници на два пъти бойкотираха избора на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който спускаше списъци със свои съученици, доносници, такива с проблеми с алкохола и уличени в хомосексуалност.