Бен Афлек и Тарантино грабнаха "Златен глобус"

Булевард

14-01-2013, 06:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Наградите са смятани за втори по престиж след "Оскар"-ите

Бен Афлек получи "Златен глобус" за най-добър режисьор, а Куентин Тарантино - за най-добър сценарий, предадоха световните агенции.

Афлек бе отличен за своя филм "Арго", а Тарантино - за "Джанго без окови".

Наградите "Златен глобус", които се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, са смятани за втори по престиж след "Оскар"-ите. Церемонията в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс се следи с особен интерес, тъй като наградите "Златен глобус" са добър барометър за най-престижните отличия в света на киното.

Бен Афлек обаче не е номиниран за "Оскар" за най-добър режисьор, отбелязва Асошиейтед прес.

Когато получи своята награда, той отдаде дължимото на Тони Мендес - централен персонаж от филма "Арго", който разказва историята за изтеглянето от ЦРУ на американските дипломати от Иран по време на Ислямската революция през 1979 г.

"Това е един американски герой. Той представлява разузнавателните служби, които всеки ден правят саможертви за американците. Нашите войски в чужбина. Аз искам да им благодаря от дъното на сърцето си", каза Бен Афлек.

Куентин Тарантино не скри изненадата си, че печели "Златен глобус" за своя уестърн "Джанго без вериги". "Е и аз съм доволен да бъда изненадан", каза той.

70-ата церемония за връчване на наградите "Златен глобус" започна повече от добре за Тарантино, като австриецът Кристоф Валц, който играе ловец на глави в неговата лента, бе удостоен спървия приз - за най-добър актьор в поддържаща роля.

"Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм спечели "Любов" на един друг австриец - режисьора Михаел Ханеке.

Наградата за най-добра актриса в поддържаща роля отиде при Ан Хатауей за ролята й в "Клетниците". Това е първи "Златен глобус" в кариерата на 30-годишната американка.

Нейната сънародничка Дженифър Лорънс грабна приза в категорията за най-добра актриса в комедия или мюзикъл за играта си в "Наръчник на оптимиста". Отличието при мъжете отиде при американеца Дон Читъл за филма "Къща на лъжи".

Британската "икона" Адел спечели "Златен глобус" за най-добра оригинална песен за последния филм за Джеймс Бонд "Скайфол". 24-годишната певица не можа да прикрие своята изненада и развълнуваност, като възкликна няколко пъти "О, Боже!", след като чу името си.

Това бе една от редките появи на Адел, откакто тя роди момче през октомври.

Джоди Фостър получи "Златен глобус" за цялостен принос.

Редица знаменитости на световното кино минаха по червения килим в целия си блясък въпреки необичайно студеното време в Калифорния. Залата стана на крака, за да аплодира бурно бившия
президент на САЩ Бил Клинтън.

42-ият президент на САЩ не пропусна да отдаде дължимото на 16-ия - Ейбрахам Линкълн - и да
направи паралел между ситуацията при управлението на своя далечен предшественик на поста и сега. Клинтън коментира един от номинираните за най-добра драма филми - "Линкълн" - като отбеляза, че за да издейства отмяната на робството, Линкълн е бил принуден да направи много отблъскващи сделки, нямащи нищо общо с големия въпрос. Борбата на Линкълн ни напомня, че трайният напредък се постига чрез смесица от принципи и компромиси, подчерта Бил Клинтън, като обърна внимание, че 16-ият президент на САЩ е бил принуден да управлява заедно с една непримиримо разделена Камара на представителите.