Производството на тютюн се срива

Падаме от второ на четвърто-пето място в ЕС

Миналата година е най-неуспешната за тютюнопроизводството у нас, като страната ни е произвела едва 22 000 тона тютюн. Това е почти двойно по-малко от предходната година, когато са произведени над 40 хиляди тона. Това обяви директорът на Института по тютюна и тютюневите изделия доц. Христо Бозуков.
Така страната ни от второ място след Италия, отива на четвърта-пета позиция по производство на тютюн в ЕС. От добитите количества 90% отиват за износ. Според доц. Бозуков, това е основен стълб за бюджета на България, който носи близо 2 милиарда евро приходи от акцизи годишно в държавната хазна.
Тютюнът е с най-висок принос за брутния приход в растениевъдството от всички култури, отглеждани в страната. От около 70 хиляди регистрирани земеделски производители у нас, половината са тютюнопроизводители. Тази година средните изкупни цени на ориенталските тютюни се движат около 6.50 лв. за кг. В Гърция цената е двойно по-висока, заради по-доброто качество на продукцията. Тя обаче е обвързана и с използваните сортове.
До преди 10 години тютюнът беше една от малкото земеделски култури в България, от която на 100% бяха застъпени родни сортове. Постепенно обаче, в страната се налагат ред чужди сортове. Така днес при сортова група Басми 70 % от семената, които се ползват са български, а 30 % чужди. При сортова група Виржиния - 60 % са български и 40% са чужди, а при сортова група Бърлей – само 5 % са български, а 95 % са чужди.
Друг не по-малко тревожен факт е използването от някои производители на не сертифицирани тютюневи семена с неясен произход или собствено производство. Това се потвърждава от разминаването в площите разсадени с тютюн и закупеното количество сертифицирани семена.
Тази практика води до производство на тютюн, неотговарящ на критериите и изискванията на изкупуващите фирми за качество на тютюна, което от своя страна снижава себестойността на произведената продукция, отбелязва експетът, цитиран от Днес.бг