В забързания ден, да си спомним за тях!

Мисия София

14-01-2013, 12:00

Снимка:

zabulgaria.org

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Патриоти с идея за родолюбиви улични табелки в София

Всеки божи ден срещаме имената на Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски.

Но погълнати от злободневни проблеми, много българи ги възприемат повече като адреси, площади, имена на спирки, а не се замислят за величието, стоящо зад въпросното име.

Прекрасна родолюбива идея се зароди в главите на група български патриоти от сайтовете http://bulgarianhistory.org/ и http://zabulgaria.org.
Те предлагат на 7 столични улици и булеварди да бъдат поставени табели с кратка информация за значима личност или събитие от българската история, чието име улицата носи.


Патриотите се надяват това да е само един чудесен старт на дългосрочна инициатива, целяща да си спомняме великите българи, чиито имена често забравяме в забързаното ни ежедневие.
За софиянци "Попа" се е превърнал просто в място за срещи, а "Графа" вече е асоцииран само като "улицата с трамваите".
Инициаторите се надяват това да се промени и идеята им да бъде подета от техни съмишленици в цялата страна.


Родолюбивата идея вече е получила принципно одобрение от Столична община и дори има изгодна оферта от фирма за изработването на патриотичните табели.
Средно една табела би струвала 80 лв, като сумата може да варира според конкретното място за монтаж, а общият необходим бюджет е 600 лв.
Авторите на идеята още не са посочили кои улици ще се сдобият с въпросната табелка, за да подразнят любопитството на хората. Те обмислят и игра, в която да бъдат познавани улиците само по подсказки.

 

Във време на чуждопоклонничество и забрава, нека подкрепим начинанието и нека никога не забравяме колко велики хора е родила Майка България!

Тук можете да видите още за чудесния българолюбив проект.