Правят парк между Гребната и Околовръстното

Мисия Пловдив

14-01-2013, 12:25

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Готвят 1200 дка за отдих със зелено училище и велоалеи

Община Пловдив възнамерява да изгради нов парк за отдих западно от Гребната база и преди околовръстното шосе на града. Концепцията за него ще бъде възложена на специалисти от Лесотехническия университет в София. Това обяви зам.-кметът Розалин Петков.

Поръчката е за 7500 лв. Срокът за изготвяне на концепцията е 3 месеца, като се визират два терена, които имат площ от 700 и 500 дка. Ще разгледаме възможностите за облагородяване на територията като се предвижда допълнително озеленяване, изграждане на велоалеи,места за почивка, детски кът и зелено училище. След изготвянето на концепцията ще преминем и към проектиране на парка, посочи още Петков.

Междувременно главният еколог на общината – Петър Шилев обяви, че Пловдив е спечелил привилегията да се включи в проект на Европейската комисия за оценка качеството на въздуха. Градът ни е изместил столицата в съревнованието за инициативата и ще си партнира с Милано, Виена, Парага, Берлин, Мадрид и други големи европейски центрове. Така ще можем да почерпим от чуждия опит и да подобрим качеството на въздуха в Пловдив, посочи екологът.