КНСБ към Дянков: Майки, безработни и социални чакат увеличение

Животът

14-01-2013, 15:12

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Анастасия Близнакова

Всичко от Автора

Синдикатите искат скок на заплатите и на заетите в културата

Ръкавицата към финансовия министър Симеон Дянков за спешни увеличения на някои сектори хвърли от Пловдив Пламен Димитров, лидерът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). В петък до Дянков е пратено писмо за свикване на Съвета за тринстранно сътрудничество. Срещата между зам. министър – председателя и синдикатите трябва да реши бързо увеличаването на възнагражденията на работещите в социалната сфера – заетите в домовете за стари хора, тези с увреждания, работещите в културата – най- вече в музикално – сценичния сектор, чиийто заплати са застинали от години. Предлаганото увеличение ще струва помалко от 25 хиляди лева – 16 милиона за работещите в социалните институции и 7 милиона лева за културата.

 "Дянков се хвали със над 730 млн. лева непохарчен дифицит от бюджета за 2012 г. , което значи че спокойно е можело да ни послуша и да даде на пенсионерите коледни добавки", коментира Димитров. Синдикалистите предлагат да се увеличи обезщетението за гледането на малки деца от втората година на майчеството, но само за осигурените майки.

 Минималното обезщетение за безработни, което от години не е увеличавано, също трябва да се увеличи, според Димитров. "Незаконно е, ако увеличената минимална работна заплата, която от 1 януари е 310 лева, не се съгласува с обезщететнието за безработни", коментира лидерът на КНСБ. Обезщетението е равно на 60% от социалните вноските.  Към момента около 60 хиляди лева получават минимума от 7, 20 лева на ден, а общият брой на безработните е 380 хиляди лева.