Как да се дават антибиотици ще дискутират медици в Бургас

Животът

14-01-2013, 14:30

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

За терапевтичните възможности при проблемни инфекции идват столични лекари

Как да се прилагат антибиотиците, за да бъдат ефикасни при определени инфекции и какви са другите варианти при тежки случаи. Тези въпроси ще обсъждат в Бургас лекари по време на форум, в който ще вземат участие водещи медици от столицата.

Бургаската болница организира кръглата маса, която е обединена под темата „Терапевтични възможности при проблемни инфекции”. Тя ще се проведе в 17 януари в аулата на лечебното заведение.
Събитието е част от залегналия в антибиотичната програма на МБАЛ-Бургас план за повишаване на квалификацията на медицинските кадри. Лектор на кръглата маса ще е доц. Цветан Велинов - завеждащ Национална референтна лаборатория „Kонтрол и мониториране на антибиотичната резистентност" към Национален център по заразни и паразитни болести.
Той ще изнесе доклад за комбинациите от антибиотици, които могат да се прилагат при тежки, животозастрашаващи инфекции. В центъра на кръглата маса е антибиотичната резистентност или с други думи устойчивостта, които някои бактерии изграждат към антибиотичните препарати, отслабвайки техния ефект. В световен мащаб това е една от най-важните теми в областта на микробиологията.
"От 10 години МБАЛ-Бургас е включена в Европейския надзор за наблюдение на антибиотичната резистентност. Ние участваме в него, като всяка година изпращаме данни от болницата кой антибиотик на кой вид бактерии действа", разясняват микробиолози от МБАЛ-Бургас.