Иван Алексиев даде старт на укрепването на дигата в Поморие

Туризъм

14-01-2013, 15:35

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Наводненията спират, бурята от февруари няма да се повтори, гарантира той

"Повече няма да се повтори ситуацията с тежките поражения от бурята през февруари 2012 година" каза днес кметът на Поморие Иван Алексиев. 

Градоначалникът заяви, че гарантира за качеството на изпълнение и за това, че няма да се повтори ситуацията, както когато преди 4 години Общинският съвет гласува 870 000 лв. за брегоукрепване на ул. Морска от бюджета на община Поморие, а на практика парите не бяха изразходвани по предназначение.

Иван Алексиев официално даде старт на проекта за реконструкция и укрепване на съществуваща крайбрежна дига. Неговата цел е предотвратяване на наводнения на жилищна зона, прилежаща към ул. "Морска" в квартал „Св. Георги" в Поморие.

Живеещите на тази улица казват, че от 50 години морето ги залива всяка зима и къщите им вече са напукани от непрекъснатите наводнения. Присъстващите на старта на проекта заявиха, че не могат да повярват на това, че до лятото ще имат дига, която да ги пази от морските вълни.
Кметът Алексиев ги увери, че до края на април първата част на проекта ще бъде завършена. Той е на стойност над 1 млн. и 50 хил. лв. като 1 млн.лева са Безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Регионално Развитие 2007 - 2013", а останалите са собствени общински пари.

Дигата представлява пасивно надлъжно брегоукрепително съоръжение, разположено в югозападния участък на бреговата ивица на града и е част от брегоукрепването на южния бряг на Поморийския полуостров.
В рамките на тази дейност се предвижда разширяване на ядрото на дигата с цел нейното усилване и укрепване, както се предвижда и изпълнението на междинни площадки – алеи в откоса на дигата с цел по-добра ефективност на предприетите мерки по разширяването и укрепването й.
Челото на дигата ще се изпълни на две нива от подредени скални блокове с тегло 100 – 500 кг. със заливка от проникващ бетон и армирана бетонова настилка.