В Кошарица хапнаха вкусно домашна наденица, полята с вино

Идеята на община Несебър е да постави основите на кулинарния туризъм в региона, а с времето организацията на събитията от кулинарната карта да премине в ръцете на граждански организации

За трета поредна година в несебърското село Кошарица бе проведен празникът на домашната наденица. Хора от всички селища на общината се събраха там, за да станат част от превърналия се вече в традиция празник.

На този ден всеки производител на домашно приготвени мезета има възможността да ги изложи пред присъстващите, а специално подбрано жури оценя продукцията. Тази година наградата спечели Атанас Япаджиев, който получи грамота от кмета на Кошарица –  Павел Павлов.

За общото настроение се погрижиха самодейните състави към читалище „Светлина”, а всички присъстващи се насладиха на прясно изпекана наденица и чаша червено вино. Общинска администрация Несебър бе представена от Стойко Стоянов – секретар на общината и Лазар Япаджиев – зам. кмет по туризъм и търговия.

Със създаването на Празника на домашната наденица в Кошарица, община Несебър направи поредната стъпка в създаването на кулинарна карта в региона. В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, морската община прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона, за да се пребори с конкуренцията.

В тази връзка, на територията на Община Несебър се провеждат и „Празникът на хляба“ в с. Оризаре, „Празникът на младото вино“ в с. Гюловца и „Празникът на самардалата“ в гр. Обзор. Идеята на тези мероприятия е да бъдат последвани успешни световни практики в туризма, каквито развиват държави като Италия, Испания, Франция и др. Кулинарните празници са интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона.

С тези събития община Несебър цели да подпомогне икономиката на съставните си селища. От една страна ще бъдат стимулирани дребните местни производители, а от друга ресторантьорите - те ще имат възможност да се запознаят със стари кулинарни рецепти, които могат да създадат цялостен облик на заведенията им.

 

Идеята на Община Несебър е да постави основите на кулинарния туризъм в региона, а с времето организацията на събитията от кулинарната карта да премине в ръцете на граждански организации. Така постепенно празниците да се превърнат в традиция за местните хора.